Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Γεώργιος Παπασημάκης Ο Ελληνικός Στράτος Προελαύνει στην Προύσα

www.ereunitiko.blogspot.com  Ο Γεώργιος Παπασημάκης διαβάζει απόσπασμα απο το βιβλίο του Γιάννη Καψή "Χαμένες Πατρίδες" όπου περιγράφεται η νικηφόρος προέλαση της Στρατιάς Μικράς Ασίας προς Προύσα.

...Τον Μάιο του 1919 η Ελλάδα (εκ των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) εξασφάλισε από τις μεγάλες δυνάμεις της "Τριπλής Συνεννοήσεως" («Αντάντ») -και χάρις στις ενέργειες του πρωθυπουργού της Ελευθέριου Βενιζέλου- την άδεια να αποβιβάσει στρατεύματα στη Σμύρνη, προκειμένου να προστατεύσει τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ιωνίας από δολιοφθορές των Τούρκων ατάκτων.


Τοποθετήθηκαν Ελληνικές διοικητικές αρχές που υπήχθησαν στις εντολές του
αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη και ξεκίνησε η προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι εχθρικές επιβουλές, με στρατιωτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις προς τα ενδότερα. Το Φεβρουάριο του 1920 συγκροτήθηκε η "Στρατιά Κατοχής Μικράς Ασίας", αποτελούμενη από το Α΄Σώμα Στρατού και το Σώμα Στρατού Σμύρνης. Στις 6 Ιουνίου του 1920 η ελληνική στρατιά άρχισε να προελαύνει προς βορρά και έως το τέλος του Οκτωβρίου είχε πετύχει να καταλάβει τη γραμμή Νικομήδεια - Προύσσα - Ουσάκ.

Με τη συμφωνία των Σεβρών (1920) που υπέγραψε η ηττημένη του πολέμου Οθωμανική Τουρκία αναγνωρίσθηκε η επικυριαρχία του Σουλτάνου στην καταληφθείσα περιοχή, πλην όμως το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε Ελληνική διοίκηση για την επόμενη πενταετία πέραν της οποίας παρεχόταν η δυνατότητα μέσω δημοψηφίσματος να περιέλθει οριστικά στην Ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, η Ανατολική Θράκη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα έως τη γραμμή Αίνου-Μήδειας, ενώ με ξεχωριστή συμφωνία η Ιταλία συναινούσε να αποδώσει και τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα...

πηγες:

  1. Γιάννη Καψή "Χαμένες Πατρίδες"
  2. Βικιπαίδεια
google.com
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια: