Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΥΠΕΞ: Καθοριστική η πτυχή της ασφάλειας για τη λύση


ΥΠΕΞ: Καθοριστική η πτυχή της ασφάλειας για τη λύση
Λευκωσία: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ίσως ναείναι πιο πρόθυμος να στηρίξει μια συμφωνία για επανένωση της Κύπρου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Σε τοποθετήσεις του που αναδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα του στρατού, ισως θα μπορούσε να απελευθερώσει, όπως σημειώνει, τον Τούρκο πρόεδρο για να αποδεχθεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. "Για τον τουρκικό στρατό", σημείωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, "το πρόβλημα λύθηκε το 1974", ωστόσο -όπως είπε- με βάση τη δική του ανάλυση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το εμπόδιο του στρατού δεν υφίσταται πλέον.



Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι βρίσκονται στο στάδιο της επίλυσης όλων των εσωτερικών ζητημάτων, υπογραμμίζοντας ότι η πτυχή της ασφάλειας είναι αυτή που θα οδηγήσει σε λύση ή αποτυχία των συνομιλιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το κίνητρο σήμερα για την Τουρκία δεν είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά περισσότερο η Συρία και η Μοσούλη στο Ιράκ, ώστε να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα περάσουν μέσα από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: