Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η απειλή του τουρκικού δορυφόρου Göktürk-1


Nέος τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος, ο Göktürk-1εκτοξεύθηκε απο τη Γαλλική Γουιάνα.
Υπενθυμίζεται πως η η Τουρκία διαθέτει από το 2012 τον έτερο κατασκοπευτικό δορυφόρο της Göktürk-2. Πρόκειται για έναν αμιγώς κατασκοπευτικό δορυφόρο. Κύρια αποστολή του είναι η συλλογή πληροφοριών μέσα από εικόνες επ' ωφελεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει τη δυνατότητα κάθε 90 λεπτά να στέλνει τις ευκρινέστερες φωτογραφίες που είχε ποτέ στη διάθεσή της η τουρκική Αεροπορία. Η «Sabah» μάλιστα σημειώνει πως ο δορυφόρος θα ελέγχεται από την Πολεμική Αεροπορία.
Με την προσθήκη του Göktürk-1, η Τουρκία διαθέτει πλέον έξι ενεργούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ ετοιμάζεται και ο Göktürk-3. Σημειώνεται ότι την εκτόξευση παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αεροπορική βάση Ακιντζί, βορειοδυτικά της Άγκυρας. Ο δορυφόρος αναπτύχθηκε από την ιταλική Telespazio και τη γαλλική Thales Alenia Space στις Κάννες, και πέρασε δοκιμές στην αεροπορική βάση Ακιντζί στην Τουρκία πριν αποσταλεί στο Κέντρο Εκτόξευσης Κουρού στη Γαλλική Γουϊάνα για να ετοιμαστεί για εκτόξευση.
Ο Göktürk-1 πλέον θα παρέχει στην Τουρκία εικόνες υψηλής ανάλυσης από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ενώ θα εξυπηρετεί και σκοπούς πολιτικής προστασίας. Το κόστος του ανέρχεται στα 261,5 εκατ. ευρώ. Ο δορυφόρος είναι μια πιο βελτιωμένη έκδοση του Göktürk-2, που μπορεί να τραβά ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε ανάλυση 2,5 μέτρων και έγχρωμες σε ανάλυση 5 έτρων. Ο Göktürk-1 θα μπορεί να τραβά ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε ανάλυση 0,5 μέτρων και έγχρωμες σε ανάλυση 2 μέτρων. Θα είναι σε θέση να «πιάνει» 358 frames ημερησίως σε υψηλή ανάλυση και η διάρκεια ζωής του είναι επτά έτη.

.be
http://www.defencenews.gr/amina/tourkiki-amintiki-viomihania/4835-i-apeili-tou-tourkikoy-doryforou-goekturk-1

Δεν υπάρχουν σχόλια: