Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Το “ξανθό γένος”, η υποταγή του Βλαντιμίρ στον Ταγίπ, ο Μπάιντεν, η Βικτώρια και η Κύπρος

File Photo: Russian President Vladimir Putin (L) and Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (R) arrive for a joint press conference following their talks on the sidelines of the 23rd World Energy Congress, in Istanbul, Turkey, 10 October 2016. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ - Το σκηνικό στην περιοχή μας έχει πάλι αλλάξει, καθώς μετά το περίεργο πραξικόπημα στην Τουρκία οι εκβιασμοί που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν επιτυχία. Πριν από την 15η Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας και η χώρα του βρέθηκαν σε απομόνωση, η οποία -ως διά μαγείας- εξαφανίστηκε. Τα χειρότερα που συνέβησαν ήταν δύο:

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Νίκος Κοτζιάς: Όχι σε επεμβατικά δικαιώματα και ξένα στρατεύματα στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Την ανάγκη η μελλοντική Κύπρος να έχει σχέση φιλίας με τιςγειτονικές χώρες, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων και ξένα στρατεύματα, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής», ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποδεικνύει πως αν η Τουρκία συμπεριφερθεί ως δύναμη ειρήνης και συνεννόησης, έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα από ό,τι αν συμπεριφερθεί ως δύναμη πολέμου και βίας. «Επί πλέον, η νέα γεωπολιτική και η ενεργειακή διπλωματία παρέχουν εν δυνάμει αιτιολογήσεις προκειμένου να ακολουθήσει η Άγκυρα μια πολιτική χαμηλότερων τόνων και λύσης του Κυπριακού», αναφέρει ο κ. Κοτζιάς.
Τονίζει πως η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, των δύο κοινοτήτων και των τριών μικρών μειονοτήτων, και ότι η λύση πρέπει να λύνει το θεμελιακό πρόβλημα και αιτία του Κυπριακού: την κατοχή. «Το Κυπριακό δεν είναι πρωταρχικά πρόβλημα διαφορών ανάμεσα σε δύο κοινότητες, αλλά ξένης κατοχής τμήματος της Μεγαλονήσου και παρουσίας στρατού κατοχής στις περιοχές που ζουν οι Τουρκοκύπριοι», προσθέτει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει την αντίθεση της Ελλάδας στη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο, τονίζει, «σημαίνει ότι η κατοχή μονιμοποιείται και νομιμοποιείται σε μια περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου και μετασχηματίζεται από προσωρινή και υπό διαπραγμάτευση σε μόνιμη, ενώ αποκτά και δικαιώματα κυριαρχίας στα ίδια τα εδάφη της Κύπρου».
Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει όλος στα πλαίσια ενός ρεαλιστικού προγράμματος, συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς και συμπληρώνει: «Η θεωρία ότι πρέπει να μείνει προκειμένου να εγγυηθεί τη λύση, αποτελεί στην πραγματικότητα απόδειξη και ομολογία μη επίλυσης του Κυπριακού».
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Έλληνας Υπουργός σημειώνει ότι εφόσον ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, μπορεί να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Πιο σωστά, πρέπει να ενταχθεί. Μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία είναι κέρδος για τις χώρες μας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον «Πολίτη της Κυριακής», ο κ. Κοτζιάς εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. «Στηρίζει – χωρίς δεύτερη σκέψη – τις επιλογές της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικού στρατού».
Απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο ‘Έλληνας ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως «δεν ωφελεί καθόλου η διατύπωση αναθεωρητικών διεκδικήσεων σε βάρος του ελλαδικού χώρου και πολύ λιγότερο η άρνηση του διεθνούς δικαίου, ακόμα και διεθνών συμφωνιών και συνθηκών, όπως είναι αυτή για το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης και εκείνη της Λωζάννης».
Σε ερώτηση για το «πώς είδατε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις έξω από την Ελληνική Πρεσβεία», ο κ. Κοτζιάς απάντησε συγκεκριμένα: «Έμεινα κατάπληκτος που Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες διαδήλωσαν πριν λίγες ημέρες έμπροσθεν της Ελληνικής Πρεσβείας. Που έστω και για μια στιγμή εγκατέλειψαν το κοινό μετερίζι και ξέχασαν ποιος είναι φίλος σήμερα της Κύπρου και ποιος όχι. Ευτυχώς ο κυπριακός λαός πήρε αποστάσεις από τέτοιες ενέργειες».
ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος
http://mignatiou.com/2016/10/nikos-kotzias-ochi-se-epemvatika-dikeomata-ke-xena-stratevmata-stin-kipro/