Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω Ελλάδας

Ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω Ελλάδας
Αθήνα: Η προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων τωνχωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που προγραμματίζεται μεθαύριο Τετάρτη στην Αθήνα, με την Ελλάδα μας να διεκδικεί ρόλο ενεργειακής γέφυρας μεταξύ των δύο πλευρών.
Τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω Ελλάδας, όπως και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προς την Ελλάδα και εν συνεχεία προς την Ιταλία.Πρόκειται για το καλώδιο EuroAsiaInterconnector και τον αγωγό East Med που έχουν ενταχθεί και στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και τα δύο έργα σχεδιάζονται με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη, ενώ οι πρώτες τεχνικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι είναι εφικτά από κατασκευαστικής πλευράς. Αναλυτικά, ο αγωγός φυσικού αερίου σχεδιάζεται να μεταφέρει έως και 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Η χάραξη περιλαμβάνει 200χλμ., υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο, 700χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη, 400χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο  και 600 χλμ χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό Ποσειδών στην Θεσπρωτία.

Αντίστοιχα η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας σχεδιάζεται με ενδιάμεσο σταθμό τη θέση Κορακιά στην Κρήτη και από εκεί με υποβρύχιο καλώδιο προς την Αττική. Το έργο συνδέεται εκ των πραγμάτων και με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Η συνάντηση στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  της Ελλάδας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ, γίνεται σε συνέχεια της συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, όπου οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν να συμφωνήσαμε να προωθήσουν ενεργειακά δίκτυα με στόχο ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των τριών χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: news.in.gr - See more at: 
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/333149/ilektriki-diasyndesi-tis-kyprou-me-tin-ee-meso-elladas#sthash.enR8VAJP.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: