Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Παρουσία στρατού χωρίς ημερομηνία αποχώρησης θέλουν οι Τούρκοι

Παρουσία στρατού χωρίς ημερομηνία αποχώρησης θέλουν οι Τούρκοι
Λευκωσία: Παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τηνεπίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό με ανοικτή ημερομηνία αποχώρησης, ζητά η Άγκυρα. Θέτοντας, μόνο, χρονική περίοδο επαναξιολόγησης της κατάστασης, που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε αποχώρηση, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νομιμοποίηση του κατοχικού στρατού μέσα από τις πρόνοιες μιας συμφωνίας.
Παράλληλα, επιμένει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση, στα πρότυπα αυτών που διατηρούν στο νησί οι Βρετανοί, ώστε να είναι εκεί συγκεντρωμένες οι δυνάμεις της.
Τη θέση της Άγκυρας μετάφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε προηγουμένως συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε προς τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, που διαδραμάτιζε ρόλο αγγελιαφόρου, ότι μια τέτοια θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ίδιο ούτε και πρόκειται να εγκριθεί από τους Ελληνοκύπριους εάν τεθεί ενώπιόν τους σε δημοψήφισμα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπέδειξε ο Πρόεδρος, δεν αποδέχεται παραμονή στρατευμάτων και διατήρηση οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεων.


Σημειώνεται συναφώς ότι ο κ. Μπάιντεν απέφυγε επιμελώς να ασκήσει πιέσεις προς τους Τούρκους ή να προβεί σε υποδείξεις για εποικοδομητική στάση καθώς «η Ουάσινγκτον χρειάζεται την Άγκυρα». Απλώς μετέφερε την τουρκική πρόταση, παραμονές της τριμερής συνάντησης. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις ίδιες θέσεις έθεσε η τουρκική πλευρά και κατά τις συναντήσεις που είχε με την ελλαδική πλευρά, τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για να εισπράξει την απόρριψη της Αθήνας. Ο Νίκος Κοτζιάς έχει αναλάβει, ως γνωστό, πρωτοβουλίες για την κατάργηση των εγγυήσεων και έχει επεξεργαστεί συνολική πρόταση. Στη βάση αυτής της πρότασης διαμορφώθηκε και το έγγραφο που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι και μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά το θέμα της ασφάλειας.
Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, υιοθετώντας το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει «κάποιου είδους φοβία χρονοδιαγραμμάτων», σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης για τη λύση του Κυπριακού.
Μιλώντας στο ΝΤV, ο κ. Ακιντζί δήλωσε εξάλλου ότι είναι σε εξέλιξη το «φυσικό χρονοδιάγραμμα», στο τέλος του οποίου θα υπάρξει η σύγκληση πενταμερούς, την οποία χαρακτήρισε αναπόφευκτη. «Συνεχίζεται η δέσμευσή μας για τον στόχο του 2016, η πενταμερής θα συγκληθεί πριν το τέλος του έτους», είπε ο κατοχικός ηγέτης. Έκανε τέλος λόγο για έντονη κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο.


Με τη Μέι σήμερα ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, στο Λονδίνο. Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί το βράδυ στο Παρίσι, όπου αύριο Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/333180/parousia-stratou-choris-imerominia-apochorisis-theloun-oi-tourkoi#sthash.hinPFV2V.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: