Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατά της Άγκυρας που δείχνει ελληνοτουρκική κρίση (;)


«Η Τουρκία επιδιώκει τετελεσμένα στην Κύπρο – Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει»

Σκληρή ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε πριν από λίγο για τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

«Επιδιώκεται η πρόκληση τετελεσμένων γεγονότων σε βάρος της διεθνούς νομιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται πώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να το επιτρέψει, όπως δεν μπορεί να δεχθεί την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε με αφορμή την 34η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, αλλά έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, αφού αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν το επόμενο διάστημα.

Η Αθήνα πάντως σπεύδει να τον προειδοποιήσει αφενός για τα παιχνίδια της Άγκυρας στη Θράκη (ο Α.Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάργηση της σαρίας) και αφετέρου για τις σκέψεις προσάρτησης των Κατεχομένων.

Να σημειωθεί πώς χθες τουρκικά μαχητικά που θα λάβουν σήμερα μέρος στις εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους παραβίασαν το κυπριακό εναέριο χώρο και έφτασαν μέχρι και την Λευκωσία. Η Κύπρος αντέδρασε στέλνοντας τα στοιχεία των παραβιάσεων στον ΟΗΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η σημερινή θλιβερή επέτειος από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, έρχεται να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα ότι ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, εξακολουθεί να βρίσκεται, εδώ και 34 χρόνια, υπό ξένη στρατιωτική κατοχή.

Η μονομερής και παράνομη αυτή πράξη συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η οποία, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή και τον παράνομο εποικισμό, παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης του κυπριακού ζητήματος.

Επιπλέον, διαιωνίζει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, καθώς και την απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας που τελεί υπό την ασφυκτική πολιτική χειραγώγηση της Τουρκίας.

Θυμίζουμε ότι με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταδικάσει ρητά την παράνομη, αποσχιστική και άκυρη αυτή ενέργεια. Διά των Αποφάσεων αυτών, η διεθνής κοινότητα απαιτεί την ανάκληση της μονομερούς ανακήρυξης, καθώς και άλλων ενεργειών ή απειλών για ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω παγίωση της δήθεν ανεξάρτητης οντότητας και τη διαίρεση της Κύπρου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί, επίσης, όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν, να μην διευκολύνουν ή με οποιονδήποτε τρόπο βοηθήσουν την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Δυστυχώς, η Τουρκία και ορισμένοι κύκλοι της τ/κ ηγεσίας επιχειρούν να επιβάλουν νέα παράνομα τετελεσμένα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να προβάλουν διχοτομικές «εναλλακτικές λύσεις», οι οποίες το μόνο που υποδηλώνουν είναι περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει ποτέ να συνεργήσει στη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να εργάζεται υπεύθυνα για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, μέσω της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Η επανένωση της Μεγαλονήσου και η μετεξέλιξη της Κυπριακής  Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος Εγγυήσεων και τον τερματισμό της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων».

πηγηhttps://www.pentapostagma.gr/2017/11/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%BE-%CE%BA%CE%B1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: