Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ένα πολύ φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα ετοιμάζεται να αναλάβει η ΕΑΒ, με σημαντικές εφαρμογές στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας, όπως αποκαλύπτει το ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2016-2017 που κυκλοφόρησε, στο μοναδικό ετήσιο αφιέρωμα ανασκόπησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο προτάσεως η οποία έχει κατατεθεί από τον περασμένο Ιούνιο στην Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας για χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, η ΕΑΒ έχει καταθέσει φάκελο για την ανάπτυξη πρωτοτύπου παθητικού πολυστατικού ραντάρ! Στην πρόταση που φέρει τον τίτλο ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ (SILENT ARCHIPELAGOSENTINEL) συμμετέχουν επίσης το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης μέσω της Σχολής Ικάρων και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όσο και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ). Κατά πληροφορίες, το ενδιαφέρον των αρμοδίων κρατικών φορέων είναι έντονο, δεδομένου ότι τα παθητικά πολυστατικά ραντάρ προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις σε εφαρμογές Ασφαλείας και κατ’ επέκταση Άμυνας, δεδομένου ότι στις ικανότητές τους περιλαμβάνεται και ο εντοπισμός αεροσκαφών τεχνολογίας stealth. Τα τελευταία, επειδή διακρίνονται από πολύ χαμηλό ίχνος ραντάρ, υποβαθμίζουν δραστικώς την ικανότητα αποκαλύψεως των συμβατικών ραντάρ κι ως εκ τούτου αντιπροσωπεύουν σοβαρότατη απειλή για κάθε δίκτυο Αεράμυνας.
Ανάλογης αντιλήψεως παθητικά πολυστατικά ραντάρ, άρχισαν να παρουσιάζονται μετά την εμφάνιση των μαχητικών σχεδιάσεως stealth. Ενδεικτικώς, η Lockheed Martin ανάπτυξε το Silent Sentry ενώ στον χώρο της Ευρώπης, η γαλλική Thales έχει παρουσιάσει το ΗΑ 100 και η ιταλική Leonardo το AULOS. Η ανάπτυξη ενός ελληνικής σχεδιάσεως παθητικού πολυστατικού ραντάρ, θα εξασφαλίσει σοβαρή υποδομή στην Άμυνα και Ασφάλεια της χώρας, επιλύοντας στο μέλλον και το ζήτημα του εντοπισμού της αναδυόμενης για την Ελλάδα και την Κύπρο απειλής, την ένταξη σε υπηρεσία με την Τουρκική Αεροπορία μαχητικών F-35.
Από πλευράς ΕΑΒ, το πρόγραμμα κρίνεται απολύτως εντός των δυνατοτήτων της εταιρείας και η Διεύθυνση Έρευνας & Αναπτύξεως, βασιζόμενη στις δυνατότητες του ελληνικού επιστημονικού προσωπικού, εκτιμά ότι η περίοδο για την υλοποίηση θα αγγίξει την τριετία. Χωρίς ικανότητα αυτόνομης χρηματοδοτήσεως αναπτυξιακών προγραμμάτων, όσο και εξαιτίας μη εφαρμογής της νομοθεσίας η οποία προβλέπει αφιέρωση συγκεκριμένων κονδυλίων προς χρηματοδότηση της Αμυντικής Βιομηχανίας για σκοπούς Έρευνας & Ανάπτυξης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο είναι υποχρεωμένες να καταφεύγουν σε αναζήτηση προγραμμάτων χρηματοδοτήσεως ΕΣΠΑ, για ανάπτυξη προϊόντων διττής φύσεως.
ΠΗΓΗ: https://www.proelasi.org/2017/11/13/%CE%B7-%CE%B5%CE%B1%CE%B2-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BC/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου