Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Κύπρος: Tι συζήτησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας


Τη βούλησή τους για περαιτέρω ανάπτυξη του εύρους και του πνεύματος των διμερών σχέσεων, αλλά και για συντονισμό των ενεργειών τους, τόσο σε διεθνή βήματα όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως συμμετείχαν σε διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στο πλαίσιο των οποίων υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

«Επίσης, ανταλλάξαμε απόψεις σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει της ανάληψης, για πρώτη φορά, της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Βουλγαρία» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ανέφερε ακόμα, ότι αντηλλάγησαν απόψεις και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και διαπιστώθηκε η ανάγκη, η Τουρκία να ανταποκριθεί στις ανάγκες της έναντι της Ένωσης και βεβαίως της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στη συνάντηση ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του για το Κυπριακό και ειδικότερα για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο μιας μέγιστης, όπως ανέφερε, προσπάθειας που καταβλήθηκε για λύση.

Τόνισε ότι επανέλαβε την ετοιμότητά του για συνέχιση του διαλόγου και για την ανάγκη μιας νέας Διάσκεψης, κατάλληλα προετοιμασμένης ώστε να μην αποτύχει.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων Ηνωμένων Εθνών.

Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Βουλγαρίας-Κύπρου, τονίζοντας ότι κοινή είναι η επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χώρων.

Είπε επίσης, ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αντηλλάγησαν απόψεις και για θέματα που αφορούν την ενέργεια.

Ο κ. Ράντεφ αναφέρθηκε στα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν σήμερα μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας, χαρακτηρίζοντας εποικοδομητικές τις διαβουλεύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ράντεφ παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Απόψε, θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  

πηγη:http://www.onalert.gr/stories/ti-sizithsan-o-proedros-anastasiadis-me-ton-proedro-ths-boulgarias/61035

Δεν υπάρχουν σχόλια: