Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Πώς μια ελληνική εταιρεία έβαλε πόδι στα κοιτάσματα του Ισραήλ



Τη στιγμή που η ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η Energean Oil & Gas μια ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται σήμερα τα κοιτάσματα του Πρίνου, «μπαίνει» στην εκμετάλλευση αερίου στην περίφημη λεκάνη της Λεβαντίνης
Η είδηση υπήρξε από μόνη της εντυπωσιακή: Μια ιδιωτική Ελληνική εταιρεία, η Energean Oil & Gas απέκτησε έναντι 148,5 εκατ. δολάρια τρία θαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ, που ανήκουν γεωλογικά στην «λεκάνη της Λεβαντίνης». Πρόκειται για τη λεκάνη, η οποία μέχρι την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, είχε τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς σε αυτήν έχουν εντοπιστεί το περίφημο γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν, καθώς και το ενεργό κοίτασμα Ταμάρ, που ήδη βρίσκεται σε παραγωγή.

AdTech Ad

Η μεταβίβαση θα γίνει από τις εταιρείες Delek Drilling και Avner Oil & Gas, τις εταιρείες δηλαδή που είναι μέτοχοι, αναπτύσσουν και εκμεταλλεύονται το Λεβιάθαν και το Ταμάρ. Οι δύο εταιρείες που αποφάσισαν να διαθέσουν τα τρία κοιτάσματα υποχρεώθηκαν σε αυτή την κίνηση από την αρχή ανταγωνισμού του Ισραήλ, επέλεξαν όμως να παραχωρήσουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στην ελληνική εταιρεία μετά από πολύμηνη εξέταση μιας σειράς προσφορών που δέχθηκαν.
Η Energean έκρινε ότι τα συγκεκριμένα assets, η θέση τους στο νέο κέντρο παραγωγής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το οικονομικό μέγεθος της συναλλαγής, είναι συμβατά με τις στρατηγικές αναπτυξιακές επιδιώξεις της εταιρείας, η οποία είναι προφανές ότι θα επιδιώξει την είσοδο και άλλων επενδυτών στο σχήμα, έχει μάλιστα ήδη συζητήσεις με δυνητικούς partners.
Οι εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό της ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων ανεβάζουν το σχετικό κόστος σε περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί αφού υπάρξει οριστική απόφαση για τον τρόπο της
Η κίνηση της Energean δημιουργεί νέα ώθηση στην υπόθεση της ενεργειακής συνεργασίας της χώρας μας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο πάντα της δημιουργίας μιας νέας ζώνης παραγωγής υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία περιλαμβάνει βεβαίως την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά – ευελπιστεί η ελληνική πλευρά -  και τα πιθανά κοιτάσματα που θα προκύψουν στην ελληνική ΑΟΖ όταν εξελιχθούν οι διαγωνισμοί και οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το τάιμινγκ της απόκτησης των Ισραηλινών κοιτασμάτων από την Energean είναι κομβικό. Προ ημερών ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος παραχώρησης τριών οικοπέδων στην Κύπρο, όπου το παρών έδωσαν κορυφαίες εταιρείες του κλάδου όπως οι ExxonMobil, Total, Eni, Qatar Petroleum, Statoil κλπ. Από την άλλη το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι προχωρά και σε νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση 24 οικοπέδων, προφανώς θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ για την περιοχή μετά την επιτυχία της Κύπρου, σε μια χρονική στιγμή που έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναλύσεις που μιλούν για σταθεροποίηση ή ακόμη και ανάκαμψη των τιμών στην διεθνή αγορά πετρελαίου.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/epixeiriseis/pws-mia-ellhnikh-etaireia-evale-podi-sta-koitasmata-toy-israhl.4226008.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: