Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα από τη Σερβία σε Τουρκία και Αλβανία


Αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα από τη Σερβία σε Τουρκία και Αλβανία
Την έντονη ανησυχία του για τις φωνές μισαλλοδοξίας,αλυτρωτισμού και εθνικισμού στα Βαλκάνια εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι.

Όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου.
Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα.

«Το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας.
»Όχι με παραβιάσεις, με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις, με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες», πρόσθεσε.
Από τη Σερβία ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφέρθηκε στα κρούσματα εθνικιστικών, μισαλλόδοξων και αλυτρωτικών φωνών στα Βαλκάνια και σε ένα σαφές μήνυμα προς Άγκυρα και Τίρανα σχολίασε πως το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητικές τις συνομιλίες του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλ. Βούτσιτς, ενώ αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας υπογράμμισε ότι στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδράμει την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος των συζητήσεων των δύο ηγετών ήταν η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στους τομείς ενέργειας, υποδομών και τουρισμού ενώ εξήγγειλε τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης  –  Σερβίας, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «κρίσιμο  μετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην ευρώπη και την Ασία».
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.
«Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας.
»Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής.
»Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς.
Οικονομικά θέματα, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με πρώτη την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών.
Επίσης, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλαδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

http://www.tribune.gr/politics/news/article/326345/tsipras-ochi-se-fones-misallodoxias-sta-valkania-mellon-de-chtizete-proklisis-foto.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: