Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ” ΤΟ “POLITICO”


ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ” ΤΟ “POLITICO”
Την ευθύνη των Τούρκων για την αποτυχία της Διάσκεψης γιατο Κυπριακό στη Γενεύη, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με δήλωσή του σήμερα Κυριακή στο Παρίσι όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι έχει να απαντήσει στα δημοσιεύματα όπως αυτό του Politico που του καταλογίζουν ευθύνες για την αποτυχία της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:
«Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους. Εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου.
Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατόν των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους».


Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο» εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε :
«Το ότι έπρεπε να συνεχισθούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες».
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι.
«Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.
http://www.tribune.gr/politics/news/article/321144/tourkiko-ferefono-apokalese-o-kotzias-politico-den-paradinomaste-stous-tourkous.html

Προκαλεί το ενδιαφέρον ότι η Αμερικανοϊταλίδα δημοσιογράφος, ειδική για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Σάρα Στεφανίνι (Sara Stefanini), έγραψε ένα άρθρο λίβελο στο Politico για το Κυπριακό στρεφόμενη κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Το ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική, μέσω του Έλληνα ΥΠΕΞ, δεν την κατατάσσει στο ενεργειακό ρεπορτάζ, εκτός κι αν στις Βρυξέλλες όπου εδράζεται η συμπαθής δημοσιογράφος, συνδέουν την ενεργητική πολιτική με την ενέργεια.
Ίσως να ενοχλεί κάποιους, που ασχολούνται με τα ενεργειακά και θέλουν με τον έναν ή άλλο τρόπο να βάλουν την μύτη τους στα ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νότια της Κύπρου, ο Νίκος Κοτζιάς.
Η δημοσιογράφος, που στο βιογραφικό της σημείωμα έχει ως προηγούμενες εργασιακές εμπειρίες το Interfax Energy και το ICIS Energy και καλύπτει θέματα ενεργειακά και κλίματος για το Politico, στην αρθρογραφία της το τελευταίο διάστημα ασχολείται με το Κυπριακό, με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας στην Ουγγαρία και την Ρωσία.
Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των τελευταίων της άρθρων. (Greek minister blamed for derailing Cyprus talks-Cyprus talks stumble over questions of security- Brussels unswayed by concerns over Hungarian nuclear project – Cyprus talks to continue at home – Cyprus fears Russia could wreck reunification – Cyprus reunification within reach – UK, France blazed trail for Hungary nuclear deal – Cyprus, the endgame – EU waits on Donald Trump for next Russian sanctions move – Russia confirms ‘fragile’ Syrian ceasefire deal).
Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος πέρα από τις «αποκλειστικές» ειδήσεις, περί «αποκλεισμού τον Νίκου Κοτζιά», έχει καλύψει ενεργειακό συνέδριο στην Τουρκία και με άρθρο της εκθειάζει τον Ταγίπ Ερνογάν, ενώ στα 28 πρόσωπα που αγιογραφεί ως τους ανθρώπους που διαμορφώνουν, ταρακουνούν κι ανακατεύουν την Ευρώπη, έχει μέσα αγιογραφίες για τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Ανδρέα Γεωργίου, του γνωστού Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Σίγουρα κατά την δημοσιογράφο αυτοί κι άλλοι 26, μέσα και ο Ταγίπ κι ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Κούρτς, ταρακουνούν την Ευρώπη κι εμάς μαζί.
Αυτό που προξενεί όμως ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η αναπαραγωγή της ψευδούς είδησης περί αποκλεισμού του Νίκου Κοτζιά από τις συνομιλίες στην Ελβετία, από εγχώρια Μέσα με πρωτοσέλιδες αναρτήσεις, χωρίς βέβαια να αναζητήσουν επιβεβαίωση ή διευκρινήσεις από το ΥΠΕΞ αν είναι αληθές το γεγονός.
Και σαν να μην φτάνει αυτό, υπάρχουν και σχολιασμοί στα άρθρα αναπαραγωγής του ψευδούς δημοσιεύματος, ότι κανείς δεν διαψεύδει από την Κυβέρνηση ότι τελικά ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα πάει στις συνομιλίες.
Ίσως να είναι δύσκολο για τους Έλληνες δημοσιογράφους του clopy paste και του γραφείου να ανατρέξουν στην συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς στην Γενεύη και να δουν τι ακριβώς είπε και που θα συμμετάσχει.
Δυστυχώς γι αυτά, εκτός του ότι όλα τα ΜΜΕ έχουν ενημέρωση από το ΥΠΕΞ οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, οπότε οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό.
http://www.tribune.gr/politics/news/article/321207/chanoumaki-tou-erntogan-dimosiografos-tou-politico-pou-epitethike-ston-kotzia.html
Έλληνας, πρώην δημοσιογράφος, τακτικός επισκέπτης του Μαξίμου επί Σαμαρά, πίσω από το δημοσίευμα του Politico;
Γνωστός για τις σχέσεις του με κύκλους της πρεβείας στην Αθήνα, αλλά και της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Έλληνας, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, με “επαφές” με διάφορα “κέντρα” εξουσίας στην Ουάσινγκτον,φαινεται σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η βασική “πηγή” του προβοκατόρικου δημοσιεύματος της αμερικανικής ιστοσελίδας Politico.
Μάλιστα το συγκεκριμένο πρόσωπο,γνωστός για τις “εξυπηρετήσεις” με το αζημίωτο που προσφέρει διαχρονικά στις ελληνικές κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον, φαίνεται ότι ενδιαφερόταν μεχρι πρόσφατα για ένα … μεγάλο deal πολυεθνικής στην Ελλάδα, που τελικά δεν ολοκληρώθηκε. Το συγκεκριμένο deal είχε δρομολογηθεί πλήρως επί κυβέρνησης Σαμαρά,όταν και το εν λόγω πρόσωπο,μπαινόβγαινε συχνά στο Μαξίμου, αλλά ματαιώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλλ.
Ο συγκεκριμένος, που συχνά-πυκνά “τροφοδοτεί” με “πληροφορίες” συγκεριμένα ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και ανταποκριτές ελληνικών Μέσων στις ΗΠΑ, φαίνεται να βρίσκεται σε “ανοιχτή” γραμμή το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στέλεχος της ΝΔ, που δεν επιθυμεί με τίποτα, μια … θετική εξέλιξη στο θέμα της επίλυσης μετά από 40 χρόνια του Κυπριακού, επί Πρωθυπουργίας Τσίπρα… Φαίνεται μάλιστα, ότι οι όδιοι “κύκλοι” που τροφοδότησαν αυτό το δημοσίευμα, “διέρρευσαν” στη συνέχεια και την “πληροφορία”, ότι δήθεν πίσω από το δημοσίευμα κρύβονται φιλοτουρκικά συμφέροντα… Προκειμένου να εκτροχιάσουν και να αποπροσανατολίσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και να πυροδοτήσουν καχυποψία και ένταση στο κλίμα με την τουρκοκυπριακή…
Για όσους δεν γνωρίζουν το Politico, πρόκειται για … “γνωστό” και μη εξαιρετέο think tank της CIA και του Στειτ Ντιπάρτμεντ, που σε ότι έχει σχέση με την Ελλάδα, αναμεταδίδει non papers κύκλων της πρεσβείας, σταθμαρχών στα Βαλκάνια, ανταποκριτών ελληνικών ΜΜΕ στην Ουάσινγκτον, γνωστών μεγαλοδημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως και από το λόμπι ελληνοαμερικανών παραγόντων, που εκπροσωπούν διάφορα οικονομικά και πολιτικά “σχήματα” …
http://thefaq.gr/ellinas-proin-dimosiografos-taktikos-episkeptis-tou-maximou-epi-samara-piso-apo-to-dimosievma-tou-politico/

Δεν υπάρχουν σχόλια: