Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Τουρκικό βέτο οδήγησε σε αδιέξοδο τη διάσκεψη της Γενεύης

Πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου από την Αγκυρα
Τουρκικό βέτο οδήγησε σε αδιέξοδο τη διάσκεψη της Γενεύης
Share1
εκτύπωση  
Λευκωσία 
Την περασμένη Πέμπτη, στη Γενεύη, για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, με την ιδιότητα των εγγυητριών δυνάμεων, έθεσαν επί τάπητος το μέλλον του συστήματος των εγγυήσεων και ασφάλειας στην Κύπρο. 

Το τελικό αποτέλεσμα της διάσκεψης έκρινε το βέτο της Αγκυρας στην ελληνική πρόταση περί άμεσης κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων, σημειώνει η Καθημερινή της Κύπρου, παραθέτοντας πληροφορίες που τεκμηριώνουν τη διαπίστωση αυτή. 


Ολη η συζήτηση στη Γενεύη επικεντρώθηκε στο μέλλον της παρουσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πηγές της εφημερίδας στην Αγκυρα φέρονται να αναφέρουν ότι με εντολή της τουρκικής προεδρίας και της πρωθυπουργίας, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο της τελικής απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο μετά την ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού. Η εν λόγω επιμονή της Τουρκίας οδήγησε τελικά τη διάσκεψη σε αδιέξοδο. 

Έτσι, με την παρέμβαση του ΟΗΕ και των άλλων παραγόντων, οι εμπλεκόμενες πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, με την πρώτη συνάντηση των συνεργατών των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων να πραγματοποιείται στις 18 Ιανουαρίου. 

Η διάσκεψη της Γενεύης έδειξε ότι, στην παρούσα φάση των κρίσιμων εξελίξεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Αγκυρα επιμένει στις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της στο Κυπριακό. Υπό την πίεση των νέων δεδομένων εντός της χώρας αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την έναρξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, η Τουρκία επιλέγει τον δρόμο της «σιγουριάς», δηλαδή των γνωστών θέσεων που διατηρούν σε κατάσταση στασιμότητας την Κύπρο για τα τελευταία 42 χρόνια. 

Καλά ενημερωμένες πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα, που επικαλείται η εφημερίδα, σχολιάζουν ότι στην παρούσα φάση των συνομιλιών και μετά το αδιέξοδο στη διάσκεψη της Γενεύης, η τουρκική πλευρά εστιάζει σε τέσσερα σημεία: 

  • Στην ελληνοτουρκική ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή από τα παράλια της Κύπρου μέχρι το Αιγαίο.
  • Στον περιορισμό των ελληνοκυπριακών διεκδικήσεων στο πεδίο του εδαφικού.
  • Στην εξασφάλιση της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων στον νέο συνεταιρισμό, κάτι που εκφράστηκε με την επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί για εκ περιτροπής προεδρία σε αναλογία 1 θητεία τουρκοκύπριος πρόεδρος έναντι 2 θητειών ελληνοκύπριου προέδρου.
  • Στην εξασφάλιση της παρουσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ως μέσον άσκησης «hard power», σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Κύπρο.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=857137&h1=true#commentForm

Δεν υπάρχουν σχόλια: