Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΤΠΚ «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ» στην Κυπριακή ΑΟΖ


H Τουρκία «δεσμεύει» τα τεμάχια 6, 7, 10 και 11

Θερμαίνεται και πάλι στο σκηνικό στην κυπριακή θάλασσα από την δράση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και κυπριακών ελικοπτέρων στο πλαίσιο άσκησης με σαφές «μήνυμα» στην Άγκυρα για την στάση της Κύπρου στις τουρκικές απειλές .

Η Άγκυρα  προέβη σήμερα σε μια ακόμη προκλητική κίνηση όταν  εξέδωσε παράνομη NAVTEX με αριθμό 868/17 με την οποία ανακοινώνουν ναυτικές ασκήσεις για σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, σε θαλάσσια περιοχή η οποία περιλαμβάνει μέρη των τεμαχίων 6, 7, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ με το «6» να περιλαμβάνεται εξολοκλήρου καθώς η Άγκυρα το θεωρεί ότι ανήκει δική της υφαλοκρηπίδα.

Σημειώνεται ότι το τεμάχιο «10» το έχει αναλάβει προς εκμετάλλευση η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum η οποία έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε γεώτρηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ενώ αναμένονται να δημοσιοποιηθούν τα ευχάριστα σύμφωνα με πληροφορίες αποτελέσματα της γεώτρησης της TOTAL στο τεμάχιο «11».

Την ίδια στιγμή διεξήχθη  άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 06/17»,  τις πρωινές ώρες της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ και της πυραυλακάτου (ΤΠΚ) «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Αεροναυαγοσωστικών Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα σε πλοίο στην Ανοιχτή Θάλασσα» και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας-Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού , αναφέρει το sigmalive.com .

Το όλο σκηνικό από ελληνικής και κυπριακής πλευράς αποτελεί δοκιμή σε περίπτωση τουρκικών προκλήσεων , ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν στην περιοχή έτοιμα για νέες προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή το παιχνίδι στην έρευνα της κυπριακής ΑΟΖ είναι  μεγάλο και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για την ανακάλυψη μεγαλύτερου κοιτάσματος που πλησιάζει το αιγυπτιακό .

Ο  Πρόεδρος της Κύπρου μιλώντας σε εκδήλωση της εκκλησίας  ανέφερε ότι έχουν βρεθεί τα ίδια συστατικά που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις στο κοίτασμα ΖΟΡ, γεγονός που ικανοποιεί τους εμπειρογνώμονες.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι υπάρχει μια απαισιοδοξία σήμερα στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον Ονησίφορο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «δεν τίθεται θέμα απαισιοδοξίας» και σημείωσε πως «μπορεί το συγκεκριμένο κοίτασμα -ο ταμιευτήρας- να μην είναι αρκούντως ικανός να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις εκμεταλλευσιμότητας από μόνος του», όμως τα δεδομένα δημιουργούν μεγάλες ελπίδες.

Η Τουρκία από κοντά επιμελώς τηρεί επίκαιρη στάση και σίγουρα θα προβεί σε προκλήσεις η έκταση των οποίων προς το παρόν θα είναι άγνωστες.

Σε περίπτωση ανακοίνωσης ανεύρεσης  μεγάλου κοιτάσματος υδρογοναθράκων …θα έχουμε σχεδόν σίγουρα παράλληλα τουρκική πρόκληση μεγάλων διαστάσεων …για αυτό και πρέπει και σίγουρα θα είμαστε έτοιμοι.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: