Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΗΧΗΡΟ Μήνυμα του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ της Ρωσίας για την ΚΥΠΡΟ Στη «ΦΩΛΙΑ» του Βλαντιμίρ Πούτιν-«ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» Επτά συμφωνίες


Η Κύπρος είναι σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νμίτρι Μεντβέντεφ, προσφωνώντας το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά την έναρξη της συνάντησης τους στη Μόσχα.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Μεντβιέντεφ είπε πως θα υπογραφούν σημαντικά διμερή έγγραφα μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, που αποτελεί, όπως ανέφερε, μια καλή ευκαιρία για να «συγχρονίσουμε τα ρολόγια μας, να ανταλλάξουμε απόψεις».

Ανέφερε πως υπάρχει επωφελής συνεργασία και μεταξύ των Κυβερνήσεων των δυο χωρών και μεταξύ των επιχειρηματιών τους, και πως αναπτύσσεται ενεργά και ο πολιτισμικός τους διάλογος, κάτι που «είναι μεγάλη χαρά για μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην αντιφώνησή του εξέφρασε ικανοποίηση γιατί αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Μόσχα κατά την πενταετή του θητεία. «Μια επίσκεψη που συμβολίζει πολλά. Τους ιστορικούς, διαχρονικούς δεσμούς που μας συνδέουν, την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη που ο κυπριακός λαός νιώθει προς τη Ρωσία για την διαχρονική στήριξη στο δυστυχώς ακόμα υπάρχον κυπριακό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στην επίσημη κατοικία του κ. Μεντβιέντεφ, στα περίχωρα της Μόσχας, και σε αυτήν αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν κυρίως την οικονομική συνεργασία και στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας.

Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους ο Πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ είπε, μεταξύ άλλων, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «είναι η τρίτη επίσκεψη σας στη χώρα μας κατά την προεδρική σας θητεία κάτι που εκτιμούμε πολύ, διότι η Κύπρος είναι σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας».

«Έχουμε επωφελή συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων μας και μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων, ενεργά αναπτύσσεται και ο πολιτισμικός διάλογος και αυτό είναι μεγάλη χαρά για μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «και αυτή τη φορά θα υπογραφούν σημαντικά διμερή έγγραφα για αυτό θεωρούμε την επίσκεψη σας καλή ευκαιρία να συγχρονίσουμε τα ρολόγια μας και να ανταλλάξουμε απόψεις. Θα έχετε βεβαίως πολύ σημαντικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «τώρα θα συζητήσουμε τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης η οποία δεν είναι μικρή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του «γιατί σε μια θητεία πέντε χρόνων είναι η τρίτη επίσκεψη στη χώρας σας, μια επίσκεψη που συμβολίζει πολλά. Τους ιστορικούς, διαχρονικούς δεσμούς που μας συνδέουν, την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη που ο κυπριακός λαός νιώθει προς τη Ρωσία για τη διαχρονική στήριξη στο δυστυχώς ακόμα υπάρχον κυπριακό πρόβλημα».

«Αλλά οι σχέσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στις θέσεις αρχής της ρωσικής Κυβέρνησης, είναι και οι σχέσεις και οι ομοιότητες που έχουμε ως λαοί, είτε ιστορικοί είτε θρησκευτικοί είτε πολιτισμικοί κάτι που ενισχύεται και με τις σχέσεις των δύο Κυβερνήσεων μέσα από μια σειρά διακρατικών συμφωνιών ή μνημονίων συναντίληψης και με τις αυριανές συμφωνίες που θα υπογραφούν θα υπάρχει συνολικά ένας αριθμός 67 συμφωνιών, κάτι που αποδεικνύει το πόσο στενά συνεργαζόμαστε σε πλειάδα τομέων», επεσήμανε.

Την ιδία ώρα, σημείωσε, «πρέπει να πω και για την οικονομική στήριξη που έχει η Κύπρος από την παρουσία επιχειρηματικών κύκλων ή ακόμα και ισάριθμου με τον πληθυσμό, τουρισμού από τη Ρωσία».

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες, υπό τη μορφή δείπνου εργασίας, κατά το οποίο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την Οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις ΕΕ–Ρωσίας, ενώ έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: