Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Θαλάσσια Επιτήρηση της Κύπρου…Η Ιστορική απόφαση που υπογράφεται στην Τριμερή των ΥΠΑΜ!


Ίσως να είναι  Ιστορική η απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στην Λάρνακα της Κύπρου απο τους ΥΠΑΜ της Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδος και θα αφορά την επιτήρηση των Θαλασσών της Κύπρου!

Μια πρώτη γεύση και οι πρώτες Ασκήσεις επιτήρησης έγιναν κατά την διάρκεια της  Ασκήσεως ΜΕΔΟΥΣΑ 2017 που εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία στο ΝοτιοΑνατολικό Αιγαίο!

Δεν είναι τυχαίο που οι Τούρκοι λύσσαξαν με την Άσκηση και την (κήρυξαν παράνομη )!!! …Γιατί να Κατεχόμενα δεν θα είναι πια το αποκούμπι της Τουρκίας !

Η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Μια από τις συμφωνίες οι οποίες θα υπογραφούν σήμερα, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αφορά τη θαλάσσια επιτήρηση απο τις τρεις χώρες και θα αποτελέσει ιστορική απόφαση !

Συμφωνία η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και τις δράσεις αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Αποφάσεις που αποτελούν συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν προχθές οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Η συμφωνία για έρευνα και διάσωση, την οποία υπέγραψαν οι Χριστόφορος Φωκαΐδης και Σέντκι Σόμπχι την Τρίτη, έχει πέραν από την επιχειρησιακή και πολιτικές προεκτάσεις.

Ως γνωστό ο χώρος που μπορούν τα κράτη να προβαίνουν σε έρευνες και διάσωση είναι ουσιαστικά ο χώρος ελέγχου πτήσεων (FIR).

Παράλληλα η συμφωνία των τριών χωρών για θαλάσσια επιτήρηση σημαίνει και παροχή ασφάλειας των ενεργειακών πηγών των χωρών που συνεργάζονται. Δεδομένα που ενισχύουν περαιτέρω την προσπάθεια της Κύπρου για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της πηγές.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: