Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Στα χέρια Ελλαδιτών και Κυπρίων ο χειρισμός του δορυφόρου Hellas Sat 4




Τον δορυφόρο Hellas Sat 4 ανέλαβαν από σήμερα από σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου Έλληνες και Κύπριοι τεχνικοί. O νέος δορυφόρος Hellas Sat 4, που βρίσκεται σε τροχιά στα 36.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης ελέγχεται πλέον aπό τα κέντρα ελέγχου στο Κορωπί Αττικής και στην Κοφίνου στην Κύπρο.
Με άλλα λόγια οι τεχνικοί στην Αθήνα, Έλληνες μηχανολόγοι μηχανικοί, ειδικοί στο aerospace engineering, μαθηματικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και φυσικοί, αφού το Διάστημα χρειάζεται όλες τις ειδικότητες, ανέλαβαν πλέον τον χειρισμό του δορυφόρου, κάτι που συνέβη ήδη στο παρελθόν και με τον Hellas Sat 2 και με τον Hellas Sat 3 στο συγκεκριμένο αντίστοιχο στάδιο της διαδικασίας, που οδηγεί στον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο ενός δορυφόρου του είδους.

«Έχει ολοκληρωθεί η ειδική διαδικασία, δηλαδή να βρεθεί σε γεωστατική τροχιά ο δορυφόρος μετά την εκτόξευση. Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 είχε βρεθεί στη γεωστατική τροχιά και δη στις 39 μοίρες ανατολικά από τα τέλη του περασμένου Μαΐου και όλο αυτό το διάστημα διενεργούσαμε τις λεγόμενες δοκιμές σε τροχιά, τα “in orbit tests”», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.
H εξέλιξη αυτή σημαίνει πως ο έλεγχος του Hellas Sat 4 πλέον έχει περάσει στο Κέντρο Ελέγχου που έχει η Hellas Sat στο Κορωπί της Αττικής και στην Κοφίνου στην Κύπρο. Τι σημαίνει για την Ελλάδα και τη λειτουργία του Hellas Sat 4 το hand over σε Ελλάδα και Κύπρο.
Mε τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και τεχνικά τις τελευταίες ώρες, ο νέος Hellas Sat μπορεί πλέον «να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, όπως και στη Νότιο Αφρική.
Με την ύπαρξη του Hellas Sat 4 στη συγκεκριμένη τροχιακή θέση, από τη μια παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες, από την άλλη πλέον θα υπάρχουν δύο δορυφόροι στην τροχιακή θέση (σ.σ στην ίδια θέση είναι από το 2017 ο επίσης νέος Hellas Sat 3), με τον έναν δορυφόρο να συμπληρώνει τον άλλον» σημειώνει ο κ. Πρωτοππαπάς, που μάλιστα εξήγησε πως η τροχιακή αυτή θέση “είναι πάρα πολύ ελκυστική για μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος”.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα κέρδη για την ελληνική πολιτεία, ο κ. Πρωτοπαπάς περιέγραψε τις παραμέτρους αυτών των συμφωνιών με την Ελλάδα και την Κύπρο στις οποίες πλέον προσφέρει τις υπηρεσίες του ο δορυφόρος.
“Με βάση τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει ήδη με το ελληνικό δημόσιο από τον προπερασμένο χρόνο με τον Hellas Sat 4 θα ξεκινήσουμε να παρέχουμε πλέον τις υπηρεσίες προς το ελληνικό δημόσιο οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την άμυνα, και την παρακολούθηση συνόρων, και για τις τηλεπικοινωνίες έκτακτης ανάγκης του ίδιου του δημοσίου και πολλές άλλες χρήσεις.
Μπορεί μετά από ένα π.χ σεισμό ή μια άλλη καταστροφή να υπάρξουν διακοπές στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τότε όμως θα υπάρχει ο δορυφόρος μέσω του οποίου δεν μπορεί να διακοπεί η επικοινωνία με τίποτα”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.
Η συγκεκριμένη διαδικασία και ειδικά η ολοκλήρωση της παράδοσης (σ.σ handover) του δορυφόρου μέσα στον Ιούλιο αν και η εκτόξευση έγινε στις αρχές του έτους οφείλεται στο ότι ο Hellas Sat 4 χρησιμοποιεί και για την μετακίνησή του στη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και “για την παραμονή του εκεί για 23 χρόνια” μια νέας, υψηλής τεχνολογίας τεχνολογία πρόωσης, “μια ηλεκτρική πρόωση”, όπως τόνισε ο κ.Πρωτοπαπάς.
Έτσι από τη στιγμή της εκτόξευσής του ο Hellas Sat 4 “χρειάστηκε αυτό το χρονικό διάστημα για να βρεθεί σε τροχιά και στη θέση για την οποία προοριζόταν, θέση στις 39 μοίρες ανατολικά, μέσα από τη διαδικασία που είχαμε προβλέψει”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.
Πρόσθεσε δε πως από τον Μάιο μέχρι και σήμερα έγιναν οι έλεγχοι. Πρόκειται για ειδικούς ελέγχους “των τεχνολογικών διατάξεων, του σκάφους και του επικοινωνιακού φορτίου (σ.σ payload), σε συνεργασία με την εταιρία που κατασκεύασε τον Hellas Sat 4”, ελέγχων που ήταν απαραίτητοι για έναν επιπλέον ένα λόγο, καθότι πρόκειται για έναν τύπο δορυφόρου που διαθέτει επιπλέον των συμβατικών και στοιχεία τεχνολογικά που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε έναν λειτουργικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο του είδους και της κατηγορίας του. ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το είδαμε στο:
Δείτε και:

F-16 VIPER - Ο νέος κυρίαρχος του Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: