Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Με την ουρά στα σκέλια επιστρέφουν οι Τούρκοι εκπαιδευόμενοι στα F-35




Επιστρέφουν στην Τουρκία όλοι οι πιλότοι και το τεχνικό προσωπικό, που εκπαιδεύονταν στις ΗΠΑ πάνω στα μαχητικά F-35, ενώ μία πρώτη ομάδα με τεχνικό προσωπικό έχει ήδη καταφτάσει στη χώρα, σύμφωνα με το κανάλι CNN Türk.
Μετά την αναστολή της συμφωνίας πώλησης στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας με επιστολή του προς τον Χουλουσί Ακάρ στις αρχές Ιουνίου είχε δώσει διορία στους Τούρκους πιλότους, που εκπαιδεύονταν στην Αριζόνα εδώ κι ένα χρόνο, να εγκαταλείψουν την Αμερική μέχρι τις 31 Ιουλίου. Επομένως, όλα, και τα 30 άτομα προσωπικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν μέχρι αύριο 31 Ιουλίου στην Τουρκία.
Στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση των F-35, είχαν σταλεί μέχρι την Τετάρτη συνολικά έξι Τούρκοι πιλότοι και 43 άτομα τεχνικό προσωπικό για εκπαίδευση πάνω στα αμερικανικά μαχητικά. Μέχρι το 2020, οπότε θα ολοκληρωνόταν η εκπαίδευση, θα αποστέλλονταν στις ΗΠΑ συνολικά 13 πιλότοι και 333 άτομα προσωπικό.
Η Τουρκία επιμένει, πάντως, ότι ακόμη δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για την καταγγελία της σύμβασης από τις ΗΠΑ και ότι οι συνομιλίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο συνεχίζονται. Πηγές στην Άγκυρα επισημαίνουν, ωστόσο, ότι μετά την επιστροφή των πιλότων, θα ακολουθήσει η αναστολή της παραγωγής των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται στην Τουρκία για τα F-35, ως (πρώην) εταίρος του προγράμματος. Οι τουρκικές εταιρείες θα παραδώσουν τα τελευταία εξαρτήματα των F-35 στις ΗΠΑ το Μάρτιο 2020.
ΠΗΓΗ: philenews.com
Δείτε και: 

Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο ανέλαβαν πλήρη έλεγχο του Hellas Sat 4 από το πρωί της Δευτέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: