Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Και επίσημα πολιτιστική πρωτεύουσα η Πάφος


Παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου και του Δήμαρχου της Σάββα Βέργα, η Πάφος ανακηρύχθηκε σήμερα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο κ. Κενεβέζος καλωσορίζοντας την ανακήρυξη της Πάφου, δήλωσε στην παρέμβασή του ότι "η σημερινή μέρα είναι για την Κύπρο ιστορική. Για πρώτη φορά, μια κυπριακή πόλη -η Πάφος- αναλαμβάνει το βαρύ χρέος να εκπροσωπήσει τη μικρή μας χώρα σε έναν από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αυτόν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

«Πρόθεση της κυβέρνησης που εκπροσωπώ", συνέχισε ο Υπουργός, "είναι να επενδύσει στον πολιτισμό και να στηρίξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την επιτυχία της μεγάλης αυτής προσπάθειας, έχοντας συνάμα πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, και η οποία πλήττει ιδιαίτερα τη χώρα μου».

Ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι με σύνεση και δουλειά, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, οι Κύπριοι μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τόνισε ότι με την ανάληψη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017, η Πάφος γίνεται ταυτόχρονα η πόλη που εκφράζει και αντανακλά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας στην προσφώνησή του ανέφερε ότι με την αξιοποίηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και στη βάση της ιδέας του ανοιχτού εργοστασίου πολιτισμού («Open-Air Factory»), η Πάφος μπορεί πλέον να χτίσει το νέο της πρόσωπο, να αποτελέσει, μέσω του πολιτισμού, γέφυρα επανασύνδεσης και αλληλοκατανόησης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να ανοίξει νέους δρόμους συνύπαρξης και συνεργασίας με πολιτισμούς της Ευρώπης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Βέργας τόνισε, επίσης, ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δίνει στην Πάφο, και γενικότερα στην Κύπρο, τη δυνατότητα να βελτιώσει την οικονομία της μέσα από τη διεθνή προβολή και την αναγνώρισή της ως ένας ποιοτικός πολιτισμικός και τουριστικός προορισμός, να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενεργοποιήσει τους πολίτες της και να φρεσκάρει τις ιδέες της. Το 2017, σημείωσε ο κ. Βέργας, η Πάφος, μαζί με το Aarhus της Δανίας, θα γίνει η βιτρίνα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όραμα και στόχος μας είναι να κάνουμε την Πάφο μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αντάξια της ιστορίας, του κύρους και της εμβέλειας του μεγάλου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού, κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ Ανδρούλλα Βασιλείου εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή της για την ανακήρυξη της γενέτειράς της, της Πάφου, ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017.

Στην τελετή συμμετείχε, επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού «Pafos 2017» Χρίστος Πατσαλίδης.
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: