Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας επιβεβαιώνει το πρόγραμμα OPV της Εθνικής Φρουράς



δ
Το ισραηλινό σχέδιο OPV 72 μέτρων θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για την Εθνική Φρουρά, σε μία περίοδο που τα Ελληνικά Ναυπηγεία λάμπουν διά της ανυπαρξίας τους.
Το πρόγραμμα προμήθειας δύο περιπολικών σκαφών(ΟΡV) για την κάλυψη των αναγκών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς επιβεβαίωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πολίτης. «Έχω ανακοινώσει την πρόθεση για προμήθεια ειδικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας για το νέο τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων, τη Διακλαδική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία πρόσφατα έχει συσταθεί μέσα στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.
Επίσης, προτεραιότητα για εμάς αυτή τη στιγμή είναι το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητες μας για να μπορούμε, κατά το δυνατό, να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εξετάζουμε την προμήθεια δύο περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης, καθώς επίσης και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων θαλάσσιας επιτήρησης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις ασφάλειας. O Φώτης Φωτίου χαρακτήρισε ως προτεραιότητα την εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε σχεδιασμούς που προωθούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υποστηρίζοντας πως «η αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα έχει περάσει σε άλλο στάδιο ξεπερνώντας το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου της δεκαετίας του ’90».
Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας σημειώνει πως «υπάρχει πολιτική βούληση και συναπόφαση να εργαστούμε από κοινού Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ. Οι διαδοχικές επισκέψεις μου σε Ισραήλ και Ελλάδα έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της ενεργειακής ασφάλειας, της έρευνας και της διάσωσης, των ασύμμετρων απειλών, της συνδρομής σε ανθρωπιστικές αποστολές, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας κλπ».
Τέλος, ο Κύπριος υπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα στις 22 Μαΐου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του για θέματα διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για παροχή  διευκολύνσεων σε ενδεχόμενη απομάκρυνση υπηκόων από την Συρία καθώς και συμφωνία ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΑΜ υπέγραψε στις 4 Απριλίου συμφωνία αμοιβαίας προστασίας και ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, παρουσία του πρέσβη της χώρας στη Λευκωσία.
STRATEGY REPORTS

Δεν υπάρχουν σχόλια: