Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

26 Οκτωβρίου 1912 - Η #απελευθέρωση της #Θεσσαλονίκης #Ελλάδα #Τουρκία #...



Αν σας άρεσε το βίντεο, κάντε like και εγγραφείτε στο κανάλι μας.
Δείτε περισσότερες ειδήσεις από το κανάλι μας εδώ:
https://www.youtube.com/playlist?list...

Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις:
https://www.youtube.com/playlist?list...

Α’ Βαλκανικός Πόλεμος Τον Οκτωβρίο του 1912 η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με Οθωμανική Αυτοκρατορία, με συμμάχους τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Η μάχη των Γιαννιτσών μια από τις σημαντικότερες του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου 1912 με τον Ελληνικό Στρατό να επιτίθεται από τα δυτικά κατά των Τουρκικών δυνάμεων και μετά από διήμερο σκληρό αγώνα να αναδεικνύεται νικητής. Η νίκη στα Γιαννιτσά άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

ο ελληνικός στρατός φτάνει έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης στις 25 Οκτωβρίου (5 Νοεμβρίου) 1912. Εκεί ξεκίνησαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Διαδόχου Κωνσταντίνου, εκείνου που εβλεπαν οι Ελληνες σαν τον επόμενο Βυζαντινό Αυτοκράτορα, σαν την ενσάρκωση των προφητειών και των πεπρωμένων του Γένους και του Ταξίν Πασά σχετικά με την παράδοση της Θεσσαλονίκης.


Ο Διάδοχος απαιτούσε την παράδοση του οπλισμού του τούρκικου στρατού αλλά και την καθολική παράδοση των τούρκικων στρατιωτικών μονάδων της πόλης. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις τελικά ο Ταξίν Πασάς απεδέχθη τους όρους του Διαδόχου και την νύχτα της 26 Οκτωβρίου-27 Οκτωβρίου 1912 οι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.



Στις 28 Οκτωβρίου (8 Νοεμβρίου) 1912, τα ελληνικά στρατεύματα εισήλθαν θριαμβευτικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Την επόμενη ημέρα εισήλθε έφιππος στη πόλη ο Βασιλεύς Γεώργιος Α συνοδευόμενος από το Διάδοχο Κωνσταντίνο.
https://www.greekroyalfamily.gr/timel...

https://www.in.gr/2019/10/26/plus/fea...

https://www.mixanitouxronou.gr/26-okt...

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%...

ΕΤ 3 - ΕΡΤ
#απελευθέρωση #Θεσσαλονικής #Ελλάδα #Τουρκία #βαλκανικοί #πόλεμοι #βαλκανικός #πολεμος#εισοδος #ελληνικου #στρατου #πρωτοκολλο #παραδοσης


Δεν υπάρχουν σχόλια: