Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΕ ενέκρινε 13 προγράμματα για τη #μόνιμη #διαρθρωμένη #συνεργασία #pesco για την #άμυνα

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε επισήμως άλλα 13 προγράμματα υπό την αιγίδα της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO) για την άμυνα, η οποία περιλαμβάνει 25 από τα 28 κράτη μέλη της. Η απόφαση ανεβάζει τον συνολικό αριθμό προγραμμάτων της PESCO σε 47 από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία πριν από δύο χρόνια.

"Από τώρα και στο εξής η έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή των προγραμμάτων για να διασφαλιστεί ότι θα εκπληρώσουν το σκοπό τους", δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 12 Νοεμβρίου η Federica Mogherini, επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας,  για την έγκριση του τρίτου γύρου έργων PESCO.

Πρόσθεσε ότι δεν θα επιδιωχθούν ή δεν θα γίνουν δεκτά άλλα έργα κατά τη διάρκεια του 2020 για να διευκολυνθεί η μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση της διαδικασίας PESCO, η αρχική φάση της οποίας θα αρχίσει μέχρι το 2025.

https://www.janes.com/article/92547/third-round-of-pesco-projects-approved-with-pause-in-2020-to-assess-process




Τα 25 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην PESCO είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία. Στις 13 Νοεμβρίου 2017 οι υπουργοί 23 κρατών μελών υπέγραψαν κοινή γνωστοποίηση σχετικά με τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) και την υπέβαλαν στην Ύπατη Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο. Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 η Ιρλανδία και η Πορτογαλία γνωστοποίησαν επίσης την απόφασή τους να συμμετέχουν στην PESCO.
Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Συγκεκριμένα, προβλέπει τη δυνατότητα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Αυτό το μόνιμο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας παρέχει τη δυνατότητα σε όσα κράτη μέλη έχουν τη βούληση και την ικανότητα να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές δυνατότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.
Πηγή:https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2017/12/11/defence-cooperation-pesco-25-member-states-participating/

Άποψη μου είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει οπωσδήποτε να πάψει να είναι προσανατολισμένη μόνο στον τομέα της οικονομίας και να ασχοληθεί περισσότερο με τους τομείς ασφάλειας και άμυνας αλλά και να αναπτύξει ενιαία εξωτερική πολιτική σε μια σειρά από θέματα που άπτονται και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Κρατών μελών της.


Ενώ η Χώρα μας αναγκάζεται να δαπάνα μεγάλα ποσά για την άμυνα για να υπερασπίζεται τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα, άλλες χώρες δεν αντιλαμβάνονται την προσφορά της Ελλάδος στην Άμυνα όχι μόνο της δικής μας Χώρας αλλά και όλης της Ευρώπης.


Η Κυπριακή Δημοκρατία, Κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το 39% του εδάφους της κατεχόμενο από την Τουρκία με την οποία τα άλλα κράτη-μέλη έχουν αγαστή οικονομική συνεργασία, κάποιες Χώρες δε όπως η Γερμανία της πωλούν και σύγχρονα οπλικά συστήματα τα οποία μάλιστα είδαμε ακόμα και στα κατεχόμενα, αναφέρομαι στα άρματα μάχης Leopard.


Πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες ότι η εαν θέλει να η ΕΕ να παίξει το ρόλο που της αναλογεί στο διεθνές γίγνεσθαι πρέπει να έχει ενιαίο ισχυρό αμυντικό βραχίονα όπως έχουν όλοι οι άλλοι μεγάλοι "παίκτες" όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία κλπ.

Γεώργιος Παπασημάκης

Η ΕΕ ενέκρινε 13 προγράμματα για τη #μόνιμη #διαρθρωμένη #συνεργασία #pesco για την 

#άμυνα



Αν σας άρεσε το βίντεο, κάντε like και εγγραφείτε στο κανάλι μας. Δείτε περισσότερες ειδήσεις από το κανάλι μας εδώ:https://www.youtube.com/playlist?list... Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις: https://www.youtube.com/playlist?list... Η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ευρωπαϊκής ένωσης. #ευρωπαικη #ενωση #αμυνα και #ασφαλεια #συνεργασια #εε #νατο #κεππα #μόνιμη #διαρθρωμένη #συνεργασία #pesco #ευρωπαϊκός #οργανισμός άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: