Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Κάποιοι γκεμπελίσκοι μας έλεγαν ότι η Κύπρος δεν πάει καλά - «Από τις καλύτερες επιδόσεις έχει η κυπριακή οικονομία»


Η Κύπρος είναι τώρα μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας παράλληλα ωστόσο ότι όπως η κάθε οικονομία έχει ακόμη τις προκλήσεις της.
Ο κ. Ρέγκλινγκ μιλούσε, την Πέμπτη το απόγευμα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Χάρης Γεωργιάδης από την πλευρά του μίλησε για το ικανοποιητικό επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνοντας ότι «το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι να εδραιώσουμε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική για να πάμε ακόμη πιο μπροστά», ενώ αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, πριν από το τέλος του έτους, θα είναι κάτω από το συμβολικό όριο του 100%.
    «Κάθε χρόνο όταν έρχομαι στη Λευκωσία η κατάσταση είναι καλύτερη από τον προηγούμενο χρόνο. Και είναι πάντα πολύ καλύτερη, έχουν υπάρξει θετικές εκπλήξεις», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ στις δηλώσεις του.

    Είναι εμφανές, σημείωσε, «ότι η ανάπτυξη είναι πολύ πιο ισχυρή απ΄ ό,τι ανέμενε ο οποιοσδήποτε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι πολύ αξιόπιστο και η ανεργία υποχωρεί γρήγορα».

    «Με αυτά τα καλά στοιχεία, με αυτή  την καλή επίδοση, η Κύπρος είναι τώρα μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», ανέφερε.

    Αυτό είναι σύμφωνα με τον ίδιο κάτι πολύ θετικό. «Νομίζω ότι επιβεβαιώνει ότι η προσέγγιση που ακολουθήθηκε το 2013 στην αρχή της κρίσης ήταν η ορθή. Δεν ήταν εύκολο. Δεν ήταν εύκολο για τους πολίτες της Κύπρου, αλλά απέφερε καρπούς», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία είπε ότι «πραγματικά φαίνονται πολύ θετικές».

    Φυσικά, συνέχισε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, «κάθε οικονομία έχει ορισμένες προκλήσεις και υπάρχουν προκλήσεις ακόμη και στην Κύπρο».

    Προς αυτό αναφέρθηκε στον τραπεζικός τομέα «όπου το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σχετικά ψηλό, η κερδοφορία είναι χαμηλή». Οπότε, είπε, «νομίζω ότι οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σ’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πως μπορεί να στηρίξει αυτή την διαδικασία δια μέσω της μεταρρύθμισης του νομικού συστήματος, διασφαλίζοντας ότι η νομοθεσία για την αφερεγγυότητα δουλεύει καλά».

    Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει επίσης να συνεχίσει την μεταρρύθμιση με τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    «Νιώθω πολύ ενθαρρυμένος που ο Υπουργός επανέλαβε τώρα, όπως το έπραξε και σήμερα το πρωί, ότι η συνετή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων θα συνεχιστεί στο μέλλον. Το βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό και είναι κάτι που υποστηρίζουμε πολύ στον ΕΜΣ», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «που ο Υπουργός υποστηρίζει τις συζητήσεις που έχουμε στο Eurogroup και την ευρωζώνη γενικότερα για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και ένα ενδεχόμενα πιο ισχυρό ρόλο για τον ΕΜΣ».

    Στις δικές του δηλώσεις ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «είχα ακριβώς την ευκαιρία να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη δέσμευση, την προσήλωση της κυπριακής Κυβέρνησης στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας που μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε το μνημόνιο, να εξέλθουμε από την ύφεση και να βρισκόμαστε, για τα καλά, σε ένα δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης».

    Εξήγησα με αριθμούς πως, πρόσθεσε, «παρά το ότι είμαστε ελάχιστα πριν από τις προεδρικές εκλογές, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών παραμένει ανεπηρέαστη».

    Σύμφωνα με τον ίδιο «το 2017 όπως και το 2016 θα κλείσει με ένα πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, με έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό και ότι το ίδιο πλεονασματικός είναι μάλιστα και ο προϋπολογισμός τους 2018, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

    Με αυτό τον τρόπο, είπε ο  Υπουργός Οικονομικών, «μέσα από τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και μέσα από πολιτικές που προσφέρουν κίνητρα, ενθάρρυνση στους παραγωγικούς μας τομείς είναι που θα στηρίξουμε περαιτέρω την ανάπτυξη».

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας».

    «Το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι να εδραιώσουμε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική για να πάμε ακόμη πιο μπροστά», σημείωσε.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον κ. Ρέγκλινγκ «για τον προγραμματισμό μας και τη διαχείριση σε σχέση με το δημόσιο χρέος και για το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, πριν από το τέλος του έτους, θα είναι κάτω από το συμβολικό όριο του 100%».

    Πρόσθεσε ότι στην συνάντησή τους συζήτησαν επίσης «θέματα που αφορούν στον μελλοντικό ρόλο του ESM, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, και μπορώ να επαναλάβω και δημοσίως αυτό που ανέφερα στον κ. Ρέγκλινγκ, ότι η δική μας εμπειρία και συνεργασία με τον ESM ήταν και είναι εξαιρετική».

    Είναι, είπε, «ένας ευρωπαϊκός θεσμός, τον οποίο γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε, και δεν έχουμε καμιά επιφύλαξη ως κράτος μέλος και ως μέλος του ESM να υποστηρίξουμε την όποια διευρυμένη του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ESM».
      Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/11/blog-post_13.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)

      Δεν υπάρχουν σχόλια: