Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Η Κύπρος έστειλε όπλα στους Κούρδους εναντίον του ISIS, ενδεχομένως να στείλει περισσότερα


Ελένη Τζιράκη

Μετάφραση: Λυσίμαχος Σαμασίτης

Η Κύπρος έχει παράσχει στους κούρδους Peshmerga όπλα για να βοηθήσει στον συνεχή αγώνα τους εναντίον του ISIS και ενδεχομένως να δώσει περισσότερα. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχουν αποσταλεί δύο φορτία όπλων και σέρβικων πυρομαχικών Zastava μέσω αμερικανικών αρχών.

Το Υπουργείο των Peshmerga δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως τις παραδόσεις. Ο Γενικός Γραμματέας Jabar Yawar δήλωσε ότι οποιαδήποτε βοήθεια λαμβάνουν, γίνεται υπό την αιγίδα του αμερικανικού αντιISIS διεθνούς συνασπισμού.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι περαιτέρω βοήθεια θα σταλεί μέσω συμμάχων. Εξέφρασε την κυπριακή υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Η Γαλλία βοήθησε να παραδοθούν αχρησιμοποίητα όπλα και πυρομαχικά από την Κύπρο σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων καταπολεμούν το ISIS και άλλες απειλές.

Ο Κασουλίδης συμμετείχε σε διάσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή σχετικά με τη διεθνή προστασία των ιερών τόπων και λατρείας στην Ευρώπη.

«Όπως έχουν δείξει τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία και το Ιράκ, η θρησκεία χρησιμοποιείται τόσο ως μέσο όσο και ως τέλος κατά τις ένοπλες συγκρούσεις», δήλωσε στη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί από το Ιράκ αναζήτησαν καταφύγιο στην περιφέρεια του Κουρδιστάν, όταν ο ISIS κατέλαβε σχεδόν τη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η θρησκεία χρησιμοποιείται ως μέσο για τη δημιουργία διαιρέσεων, ως μέσο για τη συγκέντρωση ανθρώπων και πόρων εναντίον των «άλλων»”.

“Είναι επίσης ένα «τέλος», ένα τέλος το οποίο με τη πιο ζοφερή του δήλωση στοχεύει και οδηγεί σε μια «πολιτισμική γενοκτονία», τη βίαιη εξάλειψη της πολιτιστικής και εθνολογικής σύνδεσης των τοπικών πληθυσμών από τη γη τους.”

Περίπου 2.000 Κούρδοι Πεσμεργκά έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του ISIS, άλλοι 10.000 τραυματίστηκαν και συνεχίζουν να αναζητούν θεραπεία στο εξωτερικό από τα τραύματά τους.

Πηγή: http://www.rudaw.net/english/kurdistan/101120172


https://national-pride.org/2017/11/11/%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια: