Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΟΖ στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου


Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, στη Λευκωσία, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένα, πραγματοποιούν τριμερείς συναντήσεις με τις χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος και Ιορδανία) με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας και λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ευαίσθητη περιοχή. Από την τριμερή που διεξάγεται αύριο αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία και ο ιδιαίτερος ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, θα τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ, αμυντική συνεργασία (πρόσφατη άσκηση Μέδουσα ΙΙ που διεξήχθη από δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου) και θα διεξαχθεί διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των τριών χωρών, ολοκληρώνεται το συμβολικό και εμβληματικό έργο της φύτευσης ελαιώνα, με ελαιόδεντρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο Σινά.

Στις αυριανές συνομιλίες θα συζητηθεί επίσης ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Επισημαίνεται ότι η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου, αποδεικνύει πως ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας εδραιώνεται και είναι ήδη χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ότι η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Κατάρ από την Ελληνική Πρεσβεία, αλλά και από το γεγονός ότι (ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου) Σάαντ αλ-Χαρίρι, εάν δεν αντιμετώπιζε την πολιτική κρίση στη χώρα του επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα για την Ευρω-Αραβική σύνοδο και την Κύπρο για την τριμερή.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η σημασία του ανοίγματος της Ελλάδας στο Ιράν και η σύσφιξη των σχέσεων με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει την παρουσία και το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.  

πηγη: http://www.onalert.gr/stories/h-aoz-epikentro-trimerous-elladas-kyprou-aigyptou/60873

Δεν υπάρχουν σχόλια: