Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας: «Αμυντική σύζευξη Ελλάδας – Κύπρου και κοινές πρωτοβουλίες στρατηγικής»

Κοινές πρωτοβουλίες Ελλάδας-Κύπρου στην ΑνατολικήΜεσόγειο αποφάσισε το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας.
Οι δύο χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειες «για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με φίλες γειτονικές χώρες τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο», μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση κοινών απειλών διαμορφώνοντας το πλαίσιο για την προώθηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.


Την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από την Ελλάδα και την Κύπρο σε συνεργασία με τους εταίρους για την προώθηση των κοινών εθνικών συμφερόντων αλλά και των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην ταραγμένη και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναγγέλλει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό οι δύο χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειες:
«για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με φίλες γειτονικές χώρες τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο», μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση κοινών απειλών διαμορφώνοντας το πλαίσιο για την προώθηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται επίσης ότι οι δύο χώρες «θα παραμείνουν στην πρώτη ταχύτητα των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας».

Στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας -Κύπρου αποφασίστηκαν: 
– Η υπογραφή συμφωνίας για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών,
– Η σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση και το συντονισμό της προόδου της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοάμυνας,
– Η επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου σε θέματα αεράμυνας και λήφθηκε απόφαση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και
– Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, επιδιώκοντας τη συμμετοχή και τρίτων χωρών, υπό το φως των προοπτικών χρηματοδότησης που διανοίγονται μέσα από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας εκτίμησε ότι «το κοινό μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων και η ολοένα στενότερη συνεργασία σε επιχειρησιακό και επιτελικό επίπεδο, αθόρυβα και συστηματικά, έχουν ενισχύσει σημαντικά την αμυντική σύζευξη Ελλάδας-Κύπρου». Αυτή η αμυντική σύζευξη «αποκτά σήμερα νέα στρατηγική διάσταση μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνει η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO)».
Η επόμενη σύνοδος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Κύπρο.
Στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας -που συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, μια στην Κύπρο (έγινε τον περασμένο Απρίλιο) και μια στην Ελλάδα- συμμετέχουν οι υπουργοί, οι αρχηγοί, οι γενικοί διευθυντές και επιτελείς της ανώτατης στρατιωτικής ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
– Η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας ΕΔΩ.
– Η ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας ΕΔΩ

http://greeknation.blogspot.gr/2017/11/blog-post_386.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: