Σημαντική αναμένεται να είναι η αναβάθμιση στην αεράμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τον νέο εξοπλισμό της Πολεμικής Αεροπορίας και την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά με και την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων με μηχανισμό συγχρονισμού των ραντάρ.

Παράλληλα, η συμμετοχή της χώρας σε μια σειρά από συμφωνίες συντονισμού όπως η ευρωπαϊκή Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Άμυνα (PESCO), το Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων του 2014, αλλά και το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας που θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο, θέτει την Κύπρο στο κέντρο των επιχειρήσεων λόγω της γεωγραφικής της θέσης, «εξοπλίζοντάς» την παράλληλα με τις κατάλληλες συμμαχίες οι οποίες αποτελούν «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις απειλές.

Αεροσκάφη περιπολίας κι επιτήρησης

Σύμφωνα με ανώτατους κύκλους του Υπουργείου Άμυνας, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να αποκτήσει ένα σμήνος τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicle – UAVs) , τα οποία θα είναι μεγαλύτερα από τα τυπικά drones και θα έχουν το μέγεθος μικρού πολεμικού αεροσκάφους.

Τα σκάφη αυτά θα έχουν τις προδιαγραφές των πολεμικών μοντέλων του είδους άρα και την δυνατότητα να φέρουν οπλισμό. Ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα τα αξιοποιήσει άοπλα, για τις ανάγκες επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία θα μπορούν να σαρώνουν ολόκληρη.

Παράλληλα, τα σκάφη θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς ελέγχου και θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς κάτι τέτοιο κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό στο πλαίσιο των ενεργειακών σχεδιασμών της χώρας. Εν προκειμένω, τα σκάφη θα χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση των γεωτρήσεων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και όσων προγραμματιστούν στη συνέχεια, εποπτεύοντας μέσω συνεχών πτήσεων την θαλάσσια και εναέρια περιοχή γύρω από αυτές.

Παράλληλα, λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην PESCO και της μόνιμης συνεργασίας με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα σκάφη θα συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής, δημιουργώντας ένα ενιαίο χώρο θαλάσσιας επιτήρησης.

Χρήσιμη θα είναι και η συμβολή τους σε ανθρωπιστικές αποστολές έρευνας και διάσωσης, αλλά και στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης όπλων η οποία περνάει πολλές φορές και μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, με κύκλους του Υπουργείου Άμυνας να φέρνουν ως παράδειγμα τα παράνομα φορτία από τη Συρία προς την Λιβύη.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τις δυνατότητες που έχουμε στο σύστημα της παράκτιας επιτήρησης το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα συνεισφέρουν προσφέροντας καλύτερη εικόνα για την περιοχή, μειώνοντας τους χρόνους παρατήρησης κι εντοπισμού. Παράλληλα, μέσω αυτής της διαδικασίας θα γίνεται πιο άμεση επέμβαση όπου χρειάζεται», αναφέρουν.

Την ίδια ώρα, έχει γίνει προγραμματισμός ώστε να εκπαιδευτεί εγκαίρως προσωπικό, έτσι ώστε με την παραλαβή όλα να είναι έτοιμα για την πραγματοποίηση πτήσεων που θα εντάσσονται στις επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία εξάλλου βρίσκεται στην πρώτη φάση της προγραμματισμένης αναδιοργάνωσής της.

Η απόκτηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών βρίσκεται στο στάδιο της κατακύρωσης της προσφοράς, με τον διαγωνισμό να έχει ολοκληρωθεί, ενώ όπως όλα δείχνουν θα παραληφθούν εντός του 2018.

Συντονίζονται τα ραντάρ

Το δεύτερο μεγάλο project της Πολεμικής Αεροπορίας αφορά στον συντονισμό των συστημάτων ανίχνευσης (ραντάρ), στο πλαίσιο τις αντιαεροπορικής προστασίας.

Μέχρι σήμερα, τα αντιαεροπορικά συστήματα της Κύπρου όπως το TOR, BUK/M1 και το Οθέλλος, λειτουργούν μεμονωμένα και χωρίς συντονισμό. Όπως αναφέρουν ανώτατοι κύκλοι του Υπουργείου Άμυνας, το νέο σύστημα θα ενοποιήσει την εικόνα στο FIR Λευκωσίας, μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα στοχοποίησης επιθετικών αεροσκαφών στο πλαίσιο της αεράμυνας.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας σύστημα, το οποίο θα κατανέμει ορθολογικά τα πυρά. θα λειτουργεί ως εγκέφαλος και θα αναβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό την αεράμυνα της Κύπρου», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς ο διαγωνισμός που είχε γίνει παλαιότερα έχει μπλοκάρει.

«Γίνεται μια προσπάθεια με την Ελεγκτική Υπηρεσία για να ξεμπλοκάρουμε το θέμα, ενώ υπάρχει συντονισμός με τη γαλλική κυβέρνηση για να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση», καταλήγουν.

Το Υπουργικό ενέκρινε την συμμετοχή στην PESCO

Εν τω μεταξύ το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη να προχωρήσει στην υπογραφή της «Κοινής Ειδοποίησης» για συμμετοχή της χώρας στην PESCO, κατά την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, πρόκειται για την πιο σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της προαγωγής μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αφορά στη δυνατότητα των κρατών μελών που επιθυμούν και μπορούν να προχωρήσουν σε ενισχυμένη συνεργασία, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετες δεσμεύσεις στο τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των κρατών μελών, επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών σχηματισμών μέσω της διάθεσης μέσων, δυνατοτήτων και υποδομών από τα κράτη μέλη.

Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και αμυντικής βάσης μέσα από συμμετοχή των κρατών μελών σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.  https://www.thinknews.gr/defence/afta-ine-ta-nea-systimata-aeramynas-tis-kyprou/