Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Περιμένουμε χάρτες, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Την πεποίθησή του ότι θα παρουσιαστούν χάρτες κατά τη διάρκεια της σημερινής, τρίτης μέρας των συνομιλιών στη Γενεύη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε σύντομη δήλωσή του φθάνοντας στο Παλάτι των Εθνών, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Σε ερώτηση κατά την άφιξή του, αν θα έχουμε όντως χάρτες σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «αυτό λέει η συμφωνία, πιστεύω ναι». Το εδαφικό και η παρουσίαση χάρτη από την κάθε πλευρά βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα αρχίσουν σε λίγο στη Γενεύη, ενώ αύριο Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην ελβετική πόλη, η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

«Στο ανώτερο δυνατό επίπεδο» θα εκπροσωπηθεί η ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό, στη Γενεύη, όπου θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, γεγονός «ενδεικτικό της βαρύτητας που αποδίδει η ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Επιτροπής στην Ελλάδα Π. Καρβούνης.
Ο κ. Καρβούνης τονίζει ότι «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και αυτό δεν αλλάζει, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον» και ότι «η ΕΕ επενδύει εδώ και χρόνια σε ανθρώπινο δυναμικό και σε κονδύλια», καθώς και με τον ορισμό Ειδικού Εκπροσώπου και με βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την προετοιμασία του κοινοτικού κεκτημένου.
Η θέση της Επιτροπής, αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν είναι να προσφέρει απόψεις ούτε να κάνει διαπραγμάτευση για λογαριασμό των δύο πλευρών», καταλήγει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Καρβούνη:
«O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα μεταβεί στη Γενεύη ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμμετάσχει ως παρατηρητής των συνομιλιών μαζί με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι. Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και αυτό είναι ενδεικτικό της βαρύτητας που αποδίδει η ΕΕ στην όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και της εμπιστοσύνης μας στους φορείς της διαπραγμάτευσης. Ήδη, ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί.
Οι λόγοι της παρουσίας της Επιτροπής στη Γενεύη είναι σαφείς, όπως άλλωστε αναφέρονται και στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και αυτό δεν αλλάζει, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Επίσης, έχουμε ήδη επενδύσει, χρόνια τώρα, και με ανθρώπινο δυναμικό και με κονδύλια στην όλη διαδικασία - μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου που όρισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ το καλοκαίρι του 2015, του Peter Van Nuffel, αλλά και μέσω της βοήθειας που έχει δοθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη κρίσιμη στιγμή να προσφέρει επιπλέον απόψεις επ' αυτής ούτε να κάνει τη διαπραγμάτευση για λογαριασμό των δύο πλευρών. Ας αφήσουμε τους φορείς της διαπραγμάτευσης να εργαστούν εποικοδομητικά».

http://www.newsit.gr/kosmos/Kypriako-Perimenoyme-xartes-dilose-o-Anastasiadis/691244

Δεν υπάρχουν σχόλια: