Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Κοτζιάς: "Κάποιοι θεωρούν επιτυχία να είχαμε παραδοθεί στους Τούρκους"


Σκληρή απάντηση Κοτζιά σε δημοσιεύματα για τη Γενεύη. "Ο υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση" σημειώνει από την πλευρά του το Μαξίμου
Απαντήσεις σε επικριτικά δημοσιεύματα και όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες περί τορπιλισμού της διάσκεψης στη Γενεύη από ελληνικής πλευράς έδωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
AdTech Ad
Από τη Γαλλία όπου και βρέθηκε την Κυριακή αναφέρθηκε στην ευθύνη των Τούρκων, ενώ σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι έχει να απαντήσει στα δημοσιεύματα όπως αυτό του Politico που του καταλογίζουν ευθύνες για την αποτυχία της Γενεύης, και πως την θέση του θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:

«Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους. Εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου.
Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατόν των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους».
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο» εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε :
«Το ότι έπρεπε να συνεχισθούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες».
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι.
«Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Μαξίμου: "Ο υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση"

Το Μαξίμου από την πλευρά του και ειδικότερα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στηρίζει τον Νίκο Κοτζία υπογραμμίζοντας με νόημα πως  /”ο Υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση”.
Ειδικότερα το Μαξίμου σημειώνει: “Για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα που παρουσιάζουν υποτιθέμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ή ερμηνεύουν ως ανελαστική τη στάση της ελληνικής πλευράς στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού.
Ο Υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση”.

http://news247.gr/eidiseis/politiki/kotzias-kapoioi-thewroun-oti-epityxia-tha-htan-ean-paradinomastan-stoys-tourkoys.4479576.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: