Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Τουρκικοί εκβιασμοί εν όψει της συνόδου τεχνοκρατών για το Κυπριακό

Προκλήσεις και τελεσίγραφα

Τουρκικοί εκβιασμοί εν όψει της συνόδου τεχνοκρατών για το Κυπριακό
Εικόνα από την Λευκωσία που παραμένει χωρισμένη στα δύο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Ξεκινά την Τετάρτη στο Μον Πελεράν της Ελβετίας η κρίσιμη σύνοδος των τεχνοκρατών για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο. Η Άγκυρα επιθυμεί τον εκβιασμό της συνόδου με προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και τελεσίγραφα προς Λευκωσία.

Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο Άνθος Λυκαύγης στα Νέα της Τρίτης για τις κινήσεις της Τουρκίας:



  • Διά του κατοχικού τοποτηρητή Μουσταφά Ακιντζί, σπεύδει να προκαταλάβει τις οιεσδήποτε αποφάσεις, διαμηνύοντας (εν είδει τελεσιγραφικής προειδοποίησης) ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του προβλήματος, α) χωρίς τουρκική εγγυοδοσία για τους Τουρκοκυπρίους, με ό,τι αυτή απαιτεί και θα διαλαμβάνει, β) «Ή θα θεσμοθετηθεί εκ περιτροπής προεδρία στο πλαίσιο οποιασδήποτε λύσης, διαφορετικά λύση δεν θα υπάρξει»!
  • Εκδηλώνει προθέσεις εκβιαστικότερων ενεργειών, με σαφή την πρόθεση άσκησης μείζονος πίεσης προς την Αθήνα: α) Κλιμακώνοντας επιθετικότερες διαθέσεις στο Αιγαίο, οι οποίες και θα γίνουν οσονούπω αισθητές, β) Δημιουργώντας ανάλογη κατάσταση στην ίδια την Κύπρο, με την εξαγγελία δέσμευσης ευρύτατου φάσματος του FIR Λευκωσίας για τη διεξαγωγή αεροναυτικής άσκησης μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.
Τα μηνύματαΕίναι σαφές ότι με αυτές τις κινήσεις η Τουρκία θέλει να δώσει μηνύματα προς τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να καταστήσει σαφή την απόφασή της για «έστω και de facto μονομερή εγγυητική κηδεμονία» ως προς το τουρκοκυπριακό σκέλος τής υπό προαγωγή ομοσπονδιακής μετεξέλιξης της Κύπρου.

Κάτι για το οποίο σιωπηλά δέχεται και θεωρεί «συνεπόμενο» η Βρετανία. Καθώς η ίδια σπεύδει να προαπεκδυθεί το βάρος της εγγυοδοσίας, την οποία συνεπωμίσθηκε το 1960. Κι αυτό θα κατατεθεί κατά τον επισημότερο τρόπο και τον εντονότερο τόνο κατά την σύνοδο των τεχνοκρατικών ομάδων στο Μον Πελεράν αύριο.

Άλλωστε υπήρξε σαφής στη Γενεύη ο ίδιος ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που σε δεδομένη στιγμή μάλιστα είχε οξεία τριβή με τον Έλληνα ομόλογό του. Τον οποίο και ειρωνεύθηκε όταν ο κ. Κοτζιάς ζήτησε διακοπή της Διάσκεψης για διαβούλευση και προετοιμασία.

Ενώ αντιθέτως δεν διέλαθε της προσοχής η αγαστή εν πολλοίς σύμπλευση με τον ομόλογό του της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου, τον οποίο και φιλοδώρησε με ανάλογες «πάσες».

Έγκυροι παρατηρητές θεωρούν εν προκειμένω ότι ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα στην Ελβετία (αύριο και μεθαύριο), θα επιμετρηθεί και η διάθεση της Άγκυρας με κλιμάκωση ή, αντιθέτως, αποκλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο. Εφόσον δηλαδή αποκομίσει τα δέοντα.

Τα ενεργειακάΤο ίδιο και όσον αφορά την Κύπρο, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με τα ενεργειακά. Και ως προς αυτό, η Βουλή του ψευδοκράτους (με οδηγίες φυσικά της Άγκυρας) συνήλθε χθες και ενέκρινε «νομοσχέδιο» για συνεργασία του κατοχικού μορφώματος με την Τουρκία, για την προαγωγή σχεδιασμών όσον αφορά θέματα φυσικού αερίου και γενικότερα υδρογονανθράκων στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Στην οποία «βρίσκεται και το ψητό» και λόγω της οποίας επιταχύνονται όλες αυτές οι εξελίξεις.

Με αυτό, σπεύδει να προκαταλάβει αποφάσεις ως προς τη νομή των νέων κοιτασμάτων, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί και θεωρούνται εκτεταμένα. Οι πόροι των οποίων προορίζονται σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση της λύσης, εφόσον αυτή επιτευχθεί. Και η οποία θα απαιτήσει πρωταρχικά την εναρμόνιση του (οικονομικά καθυστερημένου) τουρκοκυπριακού σκέλους της Ομοσπονδίας με το ελληνοκυπριακό, που λειτουργεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Για αυτό άλλωστε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να προαναγγείλει «δωρεά» της τάξεως των 3,1 δισ. ευρώ χάριν της λύσεως.

Το πιο αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι με τις εκπεφρασμένες θέσεις της, η Άγκυρα προσπαθεί να εισδύσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω των Τουρκοκυπρίων. Ζητώντας ακριβώς «ίση μεταχείριση» των υπηκόων της στην κυπριακή επικράτεια, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής. Οπότε και δημιουργείται η πρώτη ρωγμή, από την οποία η Τουρκία επιχειρεί να παρεισδύσει, αρχής γενομένης από την ελεύθερη διακίνηση, ως μέρους των βασικών ελευθεριών που τυγχάνουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Ο ΤραμπΣτο μεταξύ, από πλευράς Λευκωσίας και Αθήνας έχουν γίνει αντιληπτές συντονισμένες ενέργειες της Άγκυρας «να πλαγιοκοπήσει» τη νέα αμερικανική ηγεσία, επιστρατεύοντας χρηματοδοτούμενους «λομπίστες», των οποίων η επιρροή φθάνει στα ενδότερα του Λευκού Οίκου. Κάτι για το οποίο ηγέτες της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας έχουν προειδοποιήσει (κατά τις τελευταίες ημέρες) τους αρμοδίους των δύο ελληνικών κρατικών κέντρων.

Με τον βάσιμο φόβο ότι μπορεί να διαβρωθούν κάποιες προσβάσεις που υπάρχουν για την ελληνική πλευρά, όσον αφορά τη διοίκηση Τραμπ.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500125389

Δεν υπάρχουν σχόλια: