Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Διαπραγματεύσεων συνέχεια για το Κυπριακό


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Ο κ. Αναστασιάδης έχει προβεί σε σειρά επαφών με τον κ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Κύπρος
Στη Λευκωσία συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σε διακοινοτικό επίπεδο, μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Αναστασιάδης έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε σειρά επαφών τόσο με τον κ. Αλ. Τσίπρα όσο και με τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία, μάλιστα, το Σάββατο θα βρεθεί στην Αγκυρα για να έχει επαφές με τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για σειρά ζητημάτων που αφορούν τις γενικές στοχεύσεις των δύο χωρών.

Η κ. Μέι δήλωσε, χθες, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η Βρετανία θα πράξει στο Κυπριακό όσα της αναλογούν. Επί του πρακτέου, αναμένεται ότι οι πολιτικές επαφές θα επαναληφθούν τον επόμενο μήνα, δίχως, ωστόσο, κάτι τέτοιο να θεωρείται προδιαγεγραμμένο. Ως τώρα, πάντως, έχουν σταματήσει και οι τεχνικές επαφές. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το ταξίδι που πραγματοποιεί στην Αγκυρα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλος προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ουμίτ Γιαλτσίν, εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και συνιστά συνέχεια των προηγούμενων σχετικών επαφών, προ περίπου έξι μηνών, για θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Εν προκειμένω, ίσως το πλέον σημαντικό ελληνοτουρκικό ζήτημα στην παρούσα φάση δεν είναι το Κυπριακό, αλλά μάλλον εκκρεμότητες, όπως εκείνη των οκτώ αξιωματικών, για τους οποίους ο Αρειος Πάγος αποφασίζει σήμερα.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, πάντως, εμφανίζεται συγκρατημένος για την πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. «Είναι σαφές, όπως φάνηκε στη Διάσκεψη και στις συνομιλίες στο Μον Πελερέν σε τεχνικό-διπλωματικό επίπεδο, ότι δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξή του («Εφημερίδα των Συντακτών»), ο πρωθυπουργός. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Διαρκείς επαφές Τσίπρα

Επίσης, περιγράφει ως επιτυχία της ελληνικής πλευράς το γεγονός ότι η συζήτηση για εγγυήσεις και ασφάλεια άνοιξε σε πολιτικό επίπεδο υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την «ενεργή συμμετοχή» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ίδιος στις συνομιλίες «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος» για ουσιαστική πρόοδο των διαπραγματεύσεων σε μια κατεύθυνση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους Αντόνιο Γκουτιέρες, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Τερέζα Μέι και Αγκελα Μέρκελ, η οποία δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Για το Κυπριακό είχε χθες σύντομη συνομιλία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος με τον νεοεκλεγέντα Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάδειξή του στο συγκεκριμένο αξίωμα σε μια τόσο δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, όσο η σημερινή. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε προς τον κ. Γκουτιέρες ότι «Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους».

http://www.kathimerini.gr/893374/article/epikairothta/politikh/diapragmateysewn-synexeia-gia-to-kypriako

Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: