Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ απορρήτων εγγράφων της CIA για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο!


cyprus

Ανάμεσα στα 12 εκατομμύρια αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δημοσίευσε η CIA στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων CREST, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και μια σειρά αναφορών για το διάστημα πριν και μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ξεχωρίζουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα προς τον ίδιο τον Χένρι Κίσιγκερ ήδη από το 1967 για πιθανές κινήσεις Τούρκων στην Κύπρο, αλλά και λίγες ώρες μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και απόρρητες εκθέσεις για τις εντάσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Ακρωτήρι το 1975, από τις οποίες αποκαλύπτεται ότι η Αμερική φοβόταν πιθανή επέμβαση του κατοχικού στρατού του Αττίλα στο Ακρωτήρι! 

Σε έγγραφο ντοκουμέντο της CIA, με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 1967, γίνεται μια πλήρης περιγραφή ενός σεναρίου τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στο έγγραφο περιλαμβάνονται όλες οι πιθανές κινήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην Ελλάδα. Γίνεται ποσοτική ανάλυση των δυνάμεων των τριών εμπλεκόμενων χωρών, Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας και αναφέρεται η πιθανότητα εισβολής στη Θράκη και η πιθανή πορεία που θα ακολουθούσαν σε αυτή τη περίπτωση οι τουρκικές δυνάμεις.
cyprus1
Μια ημέρα μετά την Τουρκική εισβολή στις βόρειες ακτές της Κύπρου, απόρρητο τηλεγράφημα αναλύει την «περισσότερο από καλοδεχούμενη» ενίσχυση των Τουρκικών στρατευμάτων με ελικόπτερα, αποκαλύπτει τη ενίσχυση των ελληνικών στρατευμάτων στον Έβρο και την προετοιμασία για «πιθανότητα πολέμου» και καταλήγει ότι οι ενίσχυση των Τουρκικών δυνάμεων και οι αεροπορικές επιδρομές, έχουν φέρει την Ελλάδα κοντά στην αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.
cyprus2.jpg
Απόρρητο τηλεγράφημα προς τον Κίσιγκερ, στις 5 Σεπτεμβρίου 1974, αναφέρει ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να στήσουν μια «δεύτερη γραμμή του Αττίλα» από τη Λευκωσία μέχρι τη Λάρνακα. Στο τηλεγράφημα εκφράζεται η εκτίμηση ότι η επιχείρηση θα χρειαστεί μόλις 2 μέρες για να ολοκληρωθεί καθώς τα τουρκικά στρατεύματα έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σε αντίθεση με τα ελληνικά που, όντας αποδυναμωμένα, δεν θα είναι σε θέση να προβάλλουν σημαντική αντίσταση. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η εκπεφρασμένη άποψη των Αμερικανών υπέρ της δημιουργίας της δεύτερης γραμμής, καθώς θα ενισχύσει την τουρκική διαπραγματευτική θέση και θα φέρει τους Τουρκοκυπρίους εντός των ελεγχόμενων από τους Τούρκους εδαφών, «σώζοντας τους από την ελληνική εκδίκηση»!
cyprus3
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το απόρρητο τηλεγράφημα προς τον Κίσιγκερ στις 17 Ιανουαρίου 1975, όπου αποκαλύπτεται ότι οι Αμερικανοί φοβόντουσαν μια πιθανή επέμβαση του Αττίλα στο Ακρωτήρι, μετά τη μεταφορά Τουρκοκυπρίων από τις βρετανικές βάσεις μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα, ως απάντηση στις συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που οδήγησαν στο θάνατο του Δημήτριου Πανίκου από τους Βρετανούς.
Ενδιαφέρον έχουν και οι συζητήσεις που έγιναν για το διαχωρισμό των πληθυσμών και την επιβολή της διχοτόμησης. Το έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται στην αερογέφυρα που στήθηκε, τον Ιανουάριο του 1975, για τη μεταφορά Τουρκοκυπρίων από τη βρετανική βάση και στην οργισμένη αντίδραση των Ελλήνων Κυπρίων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διακοινοτικές μάχες και πιθανόν να προκαλέσει μια βίαιη αντίδραση από τις τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο.
Στο έγγραφο περιγράφονται αναλυτικά οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στην πόλη της Λεμεσού και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στις βρετανικές βάσεις στην περίμετρο του Ακρωτηρίου, όπου διαδηλωτές κατάφεραν να μπλοκάρουν το δρόμο που θα χρησιμοποιούσαν οι Τ/Κ «πρόσφυγες» για να φτάσουν στην αερογέφυρα. Αναφέρεται στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τις Βρετανικές δυνάμεις που οδήγησαν στο θάνατο του 17χρονου μαθητή του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού Πανίκου Δημητρίου όταν χτυπήθηκε από τεθωρακισμένο όχημα.
Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση που εκφράστηκε ότι θα μπορούσαν «μερικές 34.000 στρατού» να χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν τη διαδικασία εκκένωσης του τουρκοκυπριακού πληθυσμού.
cyprus
Για τις συνθήκες που οδήγησαν στα γεγονότα στο Ακρωτήρι, υπενθυμίζουμε ότι ο Ντενκτάς ζητούσε επιτακτικά από τη Βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει την μεταφορά των Τουρκοκυπρίων από τις Βάσεις στην Τουρκία, ώστε μετά να μεταφερθούν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου για να καταλάβουν τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων προσφύγων . Είχε ο ίδιος μάλιστα επισκεφθεί τους καταυλισμούς τους, ενώ η αντίστοιχη επίσκεψη του Μακαρίου απετράπη από βίαιες διαδηλώσεις Τουρκοκύπριων εξτρεμιστών, αναγκάζοντάς τον να γυρίσει πίσω. Ο Κίσιγκερ, είχε παροτρύνει το Βρετανό ομόλογό του Τζέημς Κάλλαχαν, σε συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 1974, να στείλει τους Τουρκοκύπριους από το Ακρωτήρι πίσω στην Τουρκία, θέλοντας να αποτρέψει έτσι τις πιέσεις που δεχόταν από το Κογκρέσο για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία!
Τελικά, παρά την επιθυμία πολλών Τουρκοκυπρίων να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες, 8.000 «πρόσφυγες» εκκενώθηκαν από την Αγγλική Βάση με μια μαζική αεροπορική επιχείρηση στις 15
http://greeknation.blogspot.gr/2017/01/cia_24.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: