Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ακύρωση όλων των συμφωνιών για την Κυπριακή ΑΟΖ απαιτούν οι Τούρκοι


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Μια μια φανερώνονται οι τουρκικές προθέσεις για την λεγόμενη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που όπως φαίνεται η Άγκυρα την θεώρει σαν εκπλήρωση των δικών της στρατηγικών επιδιώξεων στην περιοχή.
Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικά άρθρο της εφημερίδας Χουριέτ, του γνωστού παλαιμάχου αρθρογράφου, Fikret Bila, η επίτευξη μιας συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Γενεύη προϋποθέτει αυτόματα ακύρωση όλων των συμφωνιών που είχε κάνει η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία για την κυπριακή ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των πλουσίων ενεργειακών κοιτασμάτων της.



Συγκεκριμένα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει ήδη από το 2003 συμφωνία με την Αίγυπτο και την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ και την δικαιωματική εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα έχουν υπογραφεί ανάλογες συμφωνίες με το Ισραήλ, αποκλείοντας την Τουρκία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, από τα δικαιώματα της στην περιοχή.

Εκτός από αυτό, αναφέρει ο Fikret Bila, δεν μπορούν να αγνοηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στον οικονομικό και στρατηγικό τομέα στην νήσο, γι’ αυτό και θεωρείται αυτονόητη η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων σαν απαραίτητος όρος για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ δεν είναι αποδεκτή μια συμφωνία των ευρωπαϊκών στάνταρτ.

Παράλληλα οι Τούρκοι ρίχνουν καθ’ ολοκληρία το φταίξιμο στους Ελληνοκύπριους για την μέχρι τώρα μη επίλυση του προβλήματος, γιατί το 2004 οι Ελληνοκύπριοι είχαν απορρίψει το σχέδιο Ανάν που το είχαν υπερψηφίσει οι Τουρκοκύπριοι. Μετά από το 2004 η Τουρκία που είχε κάνει πολλές παραχωρήσεις, όπως γράφει ο Fikret Bila, πήρε το «μάθημα» της και τώρα δεν θα ξανακάνει τα ίδια σφάλματα.

Αυτά για να… ανοίξουμε λίγο τα «μάτια» μας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: