Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ανάπτυξη 2,9% για το 2016 στην Κύπρο προβλέπει το ΚΟΕ


Στο 2,9% και στο 3,0% αντίστοιχα αναβάθμισε την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2016 και το 2017 το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε αντίθεση με το 2,4% των προβλέψεων Απριλίου

Ρυθμό ανάπτυξης 2,9% προβλέπει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το 2016 και 2017. Σύμφωνα με οικονομικό δελτίο «Οικονομικές Προοπτικές» του Ιουλίου, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση προβλέπεται να είναι 2,6%, και 3,1% για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Οι ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και το 2017 με την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ να ανέρχεται στο 3,0%», αναφέρει το ΚΟΕ.
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, στους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν στην προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα είναι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και της απασχόλησης το πρώτο τρίμηνο του 2016, η μείωση της ανεργίας και η περαιτέρω βελτίωση εγχώριων δεικτών το δεύτερο τρίμηνο του 2016, οι χαμηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου και μη ενεργειακών αγαθών, που αναμένεται να συνεχίσουν να υποβοηθούν την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο τα επόμενα τρίμηνα, μέσω θετικών επιπτώσεων στα πραγματικά εισοδήματα και τη ζήτηση.
Εκτιμά ακόμη ότι οι πρόσφατες δημοσιονομικές επιδόσεις που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ κρατικών εξόδων και εσόδων αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης, ενώ η αύξηση των καταθέσεων και των επιχειρηματικών δανείων την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 ενδυναμώνει τις τάσεις ομαλοποίησης στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τις θετικές προοπτικές.
Το ΚΟΕ θεωρεί ότι το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον (που χαρακτηρίζεται από ψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και την ευρωζώνη και χαμηλά επίπεδα ευρωπαϊκών επιτοκίων) συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Παράλληλα, το ΚΟΕ θεωρεί ότι οι κίνδυνοι για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σχετίζονται με την επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί η Κύπρος και ειδικότερα λόγω χαμηλότερων από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και την ευρωζώνη ως αποτέλεσμα ενδεχόμενης επιβράδυνσης σε αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και αυξημένης αβεβαιότητας που πηγάζει από τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Επίσης, αρνητικά θα ενεργήσει και ενδεχόμενη επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας και περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ, που θα επηρεάσουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία μέσω αποδυνάμωσης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (τουρισμού).
Στους κινδύνους περιλαμβάνονται επίσης ενδεχόμενες αυξημένες γεωπολιτικές αναταραχές επηρεάζουν δυσμενώς την επενδυτική εμπιστοσύνη και τον τουρισμό, το συνεχιζόμενο κίνδυνο από τα τα ψηλά επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού που έχουν οδηγήσει σε απομόχλευση αλλά και σε αυξημένα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το ψηλό ποσοστό δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ καθιστά την Κύπρο ευάλωτη σε αρνητικές εξωτερικές εξελίξεις, ως εκ τούτου καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πιθανόν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, στην αξιοπιστία και στο κόστος δανεισμού της Κύπρου.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΚΟΕ, μια βελτιωμένη επίδοση της ρωσικής οικονομίας καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αρχίζουν να κινούνται ανοδικά, μια αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, και ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων αποτελούν παράγοντες ενίσχυσης των οικονομικών προοπτικών.
(ΠΗΓΗ: Sigmalive)

Δεν υπάρχουν σχόλια: