Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Με τον Άσαντ συναντήθηκε στη Δαμασκό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β`, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Δαμασκό.
 
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA, στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία, η ιστορική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες και η σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων αυτών σε όλα τα επίπεδα.
 
Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τη σημασία ενδυνάμωσης των σχέσεων με τη Συρία και είπε ότι "είναι προς το συμφέρον των χωρών της ΕΕ να επαναξιολογήσουν τις σχέσεις τους με τη Συρία και να άρουν το άδικο εμπάργκο".
 
Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι από την εμπειρία που αποκόμισε ο ίδιος αλλά και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, φαίνεται ότι ο λαός της Συρίας οδεύει προς έξοδο από την κρίση και τη νίκη κατά της τρομοκρατίας.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συρίας είπε ότι "ένας από τους κύριους λόγους της πρωτοφανούς τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη Συρίας" είναι "η υπονόμευση του διαφορετικού και αρμονικού κοινωνικού ιστού της χώρας που αποτελούσε μια από τις πιο χαρακτηριστικές αρετές της ιστορίας της".
 
Πρόσθεσε ότι η δύσκολη περίοδος που περνά η χώρα ενδυνάμωσε τη δέσμευση του λαού για την ενότητα και την διαφορετικότητα.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει συναντήθηκαν επίσης με τον Σύρο Υπουργό Εξωτερικών Ουαλίτ Αλ Μουαλέμ.
 
Οπως μεταδίδει το SANA, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, λέγοντας ότι ο λαός της Συρίας κατάφερε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό χάρη στη δέσμευση της ηγεσίας της χώρας στην ενότητα και κυριαρχία της και είπε ότι πρέπει να λεχθεί η αλήθεια για την κατάσταση στη Συρία .
 
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα μεταφέρει την αλήθεια για την κατάσταση στη Συρία και για τον πόνο και την καταστροφή που προκλήθηκε στη χώρα.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα από το πρακτορείο ειδήσεων SANA, αρχιερατικό συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού σε περιοχή της Δαμασκού, από τον Ελληνορθόδοξο, Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, Ιωάννη Ι΄ Γιαζίγκι και τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Χρυσόστομο ΙΙ.
 
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας, τόνισε ότι η ενωμένη συριακή οικογένεια, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, είναι πηγή σταθερότητας ως προς την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και την τρομοκρατία του πολέμου λόγω της υποστήριξής τους προς τον συριακό στρατό και τη γενναία ηγεσία της χώρας υπό τον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ καθώς και την προσήλωση στην πατρίδα.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς το λαό της Συρίας.
 
Μετά το συλλείτουργο δόθηκε δεξίωση προς τιμή της κυπριακής αποστολής σε αίθουσα του ιερού ναού.
 
Στην εκεί ομιλία του ο Υπουργός Θρησκευμάτων της Συρίας, Μοχαμαντ Αμπντούλ αλ – Σαγιέτ, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου αποτελεί μήνυμα για όλο τον κόσμο ότι η Συρία είναι παράδειγμα συνύπαρξης.
 
Χαιρετίζουμε τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για καταδίκη της τρομοκρατίας, είπε ο Σύρος Υπουργός.
 
Ο Μουφτής της Συρίας, Αχμάντ Μπάντρ Εντίν Χασούν δήλωσε ότι η Συρία καταπολεμά την τρομοκρατία εκ μέρους της Ευρώπης και του κόσμου όλου.
 
Κατά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Μουφτής κάλεσε την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι με την επιστροφή του στην Κύπρο θα μεταφέρει την πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Συρία και τον πόνο των Σύρων εξαιτίας της τρομοκρατίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/350065/me-ton-asant-synantithike-sti-damasko-o-arxiepiskopos-kyprou#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: