Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Η Τουρκία τορπιλίζει τη συμφωνία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. με έωλη δικαιολογία την Κύπρο


European Council President Donald Tusk (L), European Commission President Jean-Claude Juncker (R) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg (C) sign a joint NATO-EU declaration.  EPA/JAKUB KAMINSKI POLAND OUT
Του Γιώργου Πετράκη - Φρένο στην συνεργασία του ΝΑΤΟ μετην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία με πανηγυρικό τρόπο υπέγραψαν και ανακοίνωσαν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία στις 8 Ιουλίου, βάζει η Άγκυρα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ ανήμερα μάλιστα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. 

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή της Τουρκίας είναι βεβαίως η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και η υποχρέωση που αναλαμβάνει η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και την Κύπρο την οποία δεν αναγνωρίζει.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανσού Μπιλγκίτς έσπευσε να δώσει την ερμηνεία της Άγκυρας στην Κοινή Διακήρυξη που με πανηγυρικό τρόπο υπέγραψαν στην Βαρσοβία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και οι κ. Τουσκ και Γιούνκερ εκ μέρους της ΕΕ.
«Η Κοινή Διακήρυξη» της 8ης Ιουλίου αφορά στο να εργαστούμε μαζί σε μερικές προτάσεις σχετικά με πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτές οι προτάσεις περιορίζονται σε ιδέες που θα πρέπει να αποφασιστούν, αφού συζητηθούν σε κάθε οργανισμό ξεχωριστά και η συγκατάθεση των Σύμμαχων θα είναι αναγκαία για την εφαρμογή τους.
Η Κοινή Διακήρυξη δεν επιφέρει καμιά αλλαγή στην τρέχουσα θέση της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νοτίου Κύπρου σε σχέση με την συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η λειτουργία μας, σε συμφωνία με τις τρέχουσες ρυθμίσεις και με το Συμφωνημένο Πλαίσιο το οποίο συνιστά την βάση των θεσμικών σχέσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. παραμένει ουσιώδης.
Η Κοινή Διακήρυξη ΝΑΤΟ-ΕΕ, προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεων για ανταλλαγή πληροφοριών διαβουλεύσεις και συνεργασία με την διατήρηση της αυτονομίας του μηχανισμού λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού «χωρίς προκαταλήψεις για τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής άμυνας και ασφαλείας των μελών μας».
Προβλέπονται επίσης συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών με την συνεργασία για την ανάλυση, πρόληψη και έγκαιρο εντοπισμό των απειλών με ανταλλαγή πληροφοριών, με διεύρυνση και εφαρμογή της επιχειρησιακής συνεργασίας στη Θάλασσα, και στην μετανάστευση με τον καλύτερο συντονισμό και αμοιβαία ενίσχυση δυνάμεων των δραστηριοτήτων μας στην Μεσόγειο και αλλού.
Επέκταση της συνεργασίας στα θέματα του κυβερνοχώρου και της Άμυνας ,σε συνδυασμό με τις αποστολές και επιχειρήσεις, τις ασκήσεις, την εκπαίδευση και εξάσκηση…
Στο κείμενο της Κοινής Διακήρυξης προβλέπεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 θα διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για εφαρμογή αυτών των προτάσεων, περιλαμβανομένου και μηχανισμού συντονισμού του προσωπικού, ενώ η συνεργασία σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς χαρακτηρίζεται «στρατηγικής προτεραιότητας», που η «άμεση εφαρμογή της είναι κρίσιμη».

http://mignatiou.com/2016/07/i-tourkia-torpilizi-ti-simfonia-tou-nato-me-tin-e-e-me-eoli-dikeologia-tin-kipro/

Δεν υπάρχουν σχόλια: