Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Προκόπης Παυλόπουλος: Η ιερή μνήμη των εθνομαρτύρων Ισαάκ – Σολωμού θα τιμηθεί μόνον με την τιμωρία των δολοφόνων τους

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ
Αθήνα, 23 Ιουλίου 2016

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είκοσι χρόνια μετά, εδώ στην Προεδρία της Δημοκρατίας τιμούμε την ιερή μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Και δεσμευόμαστε όλοι ότι θα αγωνισθούμε ως την τελική τους δικαίωση και την τιμωρία των δολοφόνων τους. Στην ιερή μνήμη τους δεσμευόμαστε επίσης ότι θα αγωνισθούμε για την τελική δικαίωση της Κύπρου. Δηλαδή την επίλυση του Κυπριακού με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και καλούμε και την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν αμέσως για να πάψει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα και η παρουσία στρατού κατοχής στο μαρτυρικό νησί. Και πάλι σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ και ιδίως η Αναστασία, η οποία είναι η ζωντανή μνήμη, που μας κρατάει όλους σε εγρήγορση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΤΕΜΕΡΙΔΗΣ (Μέλος της Πρωτοβουλίας Μνήμης ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ): Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που αποδεχτήκατε το αίτημά μας, για να παρεβρεθούμε εδώ συντροφιά με ένα αδερφό από την Ελλάδα, τον Άρχοντα του Ελληνικού Κράτους, τον θεσμοφύλακα της Δημοκρατίας. Μέσα σ΄ αυτή την προσπάθεια που έχουμε κάνει, όλο αυτό το οδοιπορικό, έχουμε μαζέψει αρκετές στιγμές αγάπης από τον Ελληνικό Λαό. Τον Ελλαδικό Χώρο θα ήθελα να πω καλύτερα γιατί και η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού. Απλά, δυστυχώς, η Ιστορία δεν μας άφησε να γίνουμε ένα ενιαίο Κράτος. Το Έθνος της Ελλάδας όμως παραμένει. Και για μας είναι φάρος. Όπως φάρος για εμάς είναι και η Αναστασία, που μας καθοδηγεί. Είναι το μωρό της παρέας, διότι πλέον οι μοτοσικλετιστές είναι οι πατεράδες της Αναστασίας. Σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον πατέρα της σε καμία περίπτωση, αλλά ήταν το μωρό αυτής της προσπάθειας. Μίας προσπάθειας που ξεκίνησε από το Βερολίνο, με απώτερο σκοπό να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο δεν είναι ένα δικοινοτικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Γιατί αυτά τα στρατεύματα και οι «κουβαλητοί» σκότωσαν τον πατέρα της Αναστασίας, σκότωσαν τον πατέρα του Σολωμού χωρίς να υπάρχουν καν εχθροπραξίες τη συγκεκριμένη περίοδο. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα , επειδή ήθελε κάτι η Αναστασία να σας ζητήσει προσωπικά, η ίδια διότι είναι το μωρό μας, είναι ένα μωρό το οποίο είναι πολύ συνεσταλμένο και μαζεμένο. Θα ΄θελε όμως έτσι να σας πει κάτι από καρδιάς που έχει ανάγκη να το πει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΣΑΑΚ: Θα θέλαμε να καταδικαστούν οι άνθρωποι που σκοτώσανε τον πατέρα μου αλλά και τον Σολωμό. Και θα θέλαμε να σας ζητήσουμε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να μας βοηθήσετε ώστε να καταδικαστούν αυτοί οι άνθρωποι.
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα Αναστασία δεν είναι αν μπορούμε. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει. Ξέρω πολύ καλά, άλλωστε το είπα και στην αρχή αυτής εδώ της επίσκεψης, το χρέος μας θα το κάνουμε. Ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι δολοφόνοι. Από εκεί και πέρα και η Διεθνής Κοινότητα –το τονίζω- πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΣΑΑΚ: Έχουν περάσει είκοσι χρόνια και κανένας δεν έκανε κάτι όμως.
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό είπα ότι θα αγωνισθούμε έως την τελική τους δικαίωση. Και η δικαίωση είναι αυτή όπως και η επίλυση του Κυπριακού με βάση τους όρους που είπα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΤΕΜΕΡΙΔΗΣ: Και εμείς, εκ μέρους μας, εκ μέρους της πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, της Αναστασίας, της Άντρης θα θέλαμε να σας επιδώσουμε αυτό το αναμνηστικό όπου πάνω αναγράφεται το οδοιπορικό το οποίο έχουμε κάνει. Βερολίνο-Πράγα- Βουδαπέστη – Βελιγράδι- Σόφια – Αθήνα και τη Λευκωσία που θα είναι η κατάληξή μας. Έχουμε θέσει την πορεία Ελευθερίας που είναι το πιο σημαντικό αγαθό για ένα άνθρωπο και οι πρώτοι που δίδαξαν για την Ελευθερία ήταν οι Έλληνες. Σταματά η ελευθερία για μας τους Έλληνες της Κύπρου, σταματά η ελευθερία στο οδόφραγμα. Διότι δεν σημαίνει -επειδή υπάρχει η δυνατότητα διέλευσης- ότι υπάρχει και το δικαίωμα της Ελευθερίας. Από τη στιγμή που πρέπει να δείξουμε κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο για να μπούμε στη γη των πατέρων μας τότε δεν υπάρχει Ελευθερία. Σταματά εκεί. Και διεκδικούμε ουσιαστικά την Ελευθερία της κατεχόμενης Κύπρου.
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Αλλά δεν είναι ένα συνηθισμένο ενθύμιο. Είναι ένα ενθύμιο για το χρέος που έχω να εκπληρώσω με βάση αυτά τα οποία είπε η Αναστασία προηγουμένως.

http://greeknation.blogspot.gr/2016/07/blog-post_945.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: