Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Η Κύπρος πλήττεται λόγω τουρισμού


Το Brexit κτυπά την πόρτα της τουριστικής Κύπρου.
Οι Moody’s καταγράφουν τις αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit
Άλλες τρεις χώρες, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία, θα πληρώσουν αδρά την απόφαση των Βρετανών


Κύπρος, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ισπανία είναι οι τέσσερεις χώρες που αναμένεται να έχουν άμεσα σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
Αφού σημειώνει ότι ιδιαίτερα Κύπρος και Ισπανία επωφελούνται από τον τουρισμό από το Ηνωμένο βασίλειο, ο οίκος αναφέρει ακόμα ότι η χώρα μας, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είναι οι πιο στενά συνδεδεμένες χώρες με τη βρετανική οικονομία και μέσω χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Μακράν με διαφορά η έκθεση της Ιρλανδίας


Στην έκθεση η Ανώτερη Αντιπρόεδρος των Moody’s Σάρα Κάρλσον, αν και εκτιμά ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν περιορισμένη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προορισμό εξαγωγών, στον τουρισμό και τις επενδύσεις, θεωρεί πως η Ιρλανδία έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη έκθεση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ως εξαγωγικός προορισμός.

«Άλλα κράτη με μεγαλύτερη έκθεση στο Brexit είναι το Βέλγιο, λόγω των εμπορικών δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία και η Κύπρος, οι οποίες επωφελούνται από τον τουρισμό», προσθέτει.

Εκτιμάται επίσης ότι το Brexit θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε χώρες με περιορισμένο περιθώριο λήψης αποφάσεων, ενώ επισημαίνει ότι οι χώρες που είναι εκτεθειμένες μέσω του τουριστικού τομέα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, παρουσιάζουν υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό κόστος δανεισμού για το 2016.

Θα πληρώνουν περισσότερα οι βόρειοι
«Τα βόρεια κράτη-μέλη της Ε.Ε. με ισχυρά δημοσιονομικά μεγέθη, όπως Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, είναι σε καλύτερη θέση να αντέξουν στην πίεση λόγω του Brexit, εκτιμούν οι Moody’s - δεν παραλείπουν ωστόσο να τονίσουν ότι αναμένεται οι χώρες αυτές να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια, εφόσον η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. σημαίνει μειωμένα έσοδα για τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα όποια κέρδη από ενδεχόμενη μετακίνηση εταιρειών λόγω του Brexit θα είναι μικρά και σταδιακά και εν πολλοίς θα εξαρτηθούν από το επιχειρηματικό περιβάλλον σε κάθε χώρα της Ε.Ε. με την οποία το Η.Β. έχει εταιρικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διατηρούν σημαντική παραγωγή, πωλήσεις και ερευνητικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και η υποτίμηση της στερλίνας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη και μερίσματα σε όρους ευρώ από τις θυγατρικές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, γίνεται αναφορά και στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζεται ότι η έξοδος της Βρετανίας θα επηρεάσει και προς αυτή την κατεύθυνση μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: