Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Την αγωνία της Κύπρου τη νύχτα του πραξικοπήματος περιέγραψε στους 28 ο ΥΠΕΞ

Την αγωνία της Κύπρου τη νύχτα του πραξικοπήματος περιέγραψε στους 28 ο ΥΠΕΞ
Βρυξέλλες: Στις πιθανές επιπλοκές στην επίλυση τουκυπριακού προβλήματος και στην αγωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τι θα έπραττε ο στρατός κατοχής των 43.000 στρατιωτών στο βόρειο τμήμα της νήσου αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης, Κασουλίδης, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου των 28 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε το πραξικόπημα και υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού της συνταγματικής έννομης τάξης και των συνταγματικών θεσμών. Επίσης υπέδειξε ότι ένας βασικός παράγοντας της αποτυχίας του πραξικοπήματος ήταν η λαϊκή αντίδραση υπέρ της δημοκρατίας.

Γι’ αυτό το λόγο, τόνισε ο Ι. Κασουλίδης, η ΕΕ οφείλει να παραμείνει σταθερή στις ληφθείσες αποφάσεις της για προστασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου, επιμένοντας, για παράδειγμα, στην αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Τουρκία.  Είναι με πρόσχημα αυτό το νόμο που φυλακίζονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ο Ι. Κασουλίδης περιέγραψε το βράδυ του πραξικοπήματος όταν η Κύπρος πέρασε μεγάλη αγωνία εφόσον οι 43.000 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, «για ώρες ήταν χωρίς κυβέρνηση και χωρίς την ηγεσία του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων».

Ευχή όλων, τόνισε, ήταν όπως οι πραξικοπηματίες στρατιώτες επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.  Όπως είναι, επίσης, ευχή μας οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στην Κύπρο να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους στην Τουρκία, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Υπό το φως της τάσης του τουρκικού στρατού να προβαίνει σε πραξικοπήματα φανταστείτε να βρούμε τελικά λύση του κυπριακού προβλήματος και να την ανατρέψει ο τουρκικός στρατός, είπε ο Ι. Κασουλίδης, για να συμφωνήσει με την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι στη μελλοντική λύση δεν πρέπει να υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο.

Εκτός της κατάστασης στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, το Συμβούλιο των 28 απασχόλησε μεταξύ άλλων και η τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. Επιπλέον, οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την Παγκόσμια Στρατηγική Ασφαλείας της ΕΕ και παρακάθισαν σε πρόγευμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια του οποίου προέβησαν σε ανασκόπηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Κύπρου προς το γαλλικό λαό.  Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στην Κωνσταντινούπολη και στη Νίκαια αντιπροσωπεύουν κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

Πρέπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.  Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απώλεια πολλών ζωών, περιλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων, δεν μπορεί να μας επιβάλει αλλαγή τρόπου ζωής ή να μας στερήσει τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε.  Δεν αποτελούν ακόμα λόγο για να μην επιμείνουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για ολοκληρωτική ήττα του Ισλαμικού κράτους και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Στο περιθώριο των εργασιών του ΣΕΥ, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας  Charlie Flanagan.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δυο Υπουργοί συζήτησαν τις επιπτώσεις του Brexit για τις δύο χώρες και αποφάσισαν συντονισμό ενεργειών κατά τη διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Μετά το πέρας των εργασιών του ΣΕΥ, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Υπουργική Συνάντηση ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για σειρά περιφερειακών ζητημάτων, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Λίβανο, καθώς και η συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Κασουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Sheikh Khalid bin Ahmed Al Khalifah, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/323178/tin-agonia-tis-kyprou-ti-nychta-tou-praxikopimatos-periegrapse-stous-28-o-ypex#sthash.6NexXtZK.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: