Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ψήφισμα της Κύπρου για την κατάργηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η Κύπρος έγινε το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κήρυξε επίσημα την άρση των κυρώσεων της Ένωσης κατά της Ρωσίας, έπειτα από ειδικό ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη από κοινοβούλιο, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.
 
Το ψήφισμα κατατέθηκε από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης- το αριστερό ΑΚΕΛ, ενώ οι 17 βουλευτές του κεντροδεξιού κόμματος του ΔΗΣΥ απείχαν από την ψηφοφορία.
Η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές και δεν βοηθά την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει το ψήφισμα. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την ΕΕ για τους Ρώσους πολίτες, ιδιαίτερα για τα μέλη  της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι απαράδεκτα επιθετικές, τονίζει το έγγραφο του νησιωτικού κράτους.
Οι Κύπριοι βουλευτές παροτρύνουν την κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία για την εξαγωγή των κυπριακών προϊόντων σε αυτήν.
Η Λευκωσία και η Μόσχα που έχουν στενές και καλές  πολιτικές και εμπορικές σχέσεις, βασίζονται από μια σειρά διμερών συμφωνιών συνεργασίας.
Η Κύπρος αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό Ρώσων τουριστών μετά από τους Βρετανούς. Το νησί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για την καταχώρηση υπεράκτιων εταιριών των Ρώσων επιχειρηματιών.
Σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
--
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: