Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

“Τους έθαψαν ζωντανούς”: Για ομαδικούς τάφους αγνοουμένων γράφει η τ/κ εφημερίδα “Αφρίκα”

Η “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Τους έθαψαν ζωντανούς” αναφέρεται σε μια μαρτυρία που φέρει η εφημερίδα στη δημοσιότητα και αφορά Ε/κ αιχμαλώτους που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας και εκεί φέρονται να τους δολοφόνησαν άγρια και να του έθαψαν. Φωτογραφία Αρχείου ΓΤΠ
Η “Αφρίκα” με τίτλο “Τους έθαψαν ζωντανούς” αναφέρεται σε μια μαρτυρία που φέρει η εφημερίδα στη δημοσιότητα και αφορά Ε/κ αιχμαλώτους που είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας και εκεί φέρονται να τους δολοφόνησαν άγρια και να του έθαψαν.
Πολίτης που βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν μίλησε στην Αφρίκα και μετέφερε τον διάλογο δύο Τούρκων στρατιωτών:

“Και αυτούς να τους μεταφέρουμε στα Άδανα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στους άλλους. Τους άλλους τους μεταφέραμε, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και ζωντανούς τους θάψαμε κοντά σε έναν ποταμό εκεί…Δεν ξοδέψαμε καμία σφαίρα. Επειδη τους θάψαμε στην όχθη, το ποτάμι με το πέρασμα του χρόνου θα τους σκεπάσει και θα τους παρασύρει. Δεν θα μπορούν να βρουν τα ίχνη τους”.
Ο αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στον Σενέρ Λεβέντ ήταν το `74, 17-18 χρονών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας για την πρόσβαση εκεί. Εκεί, προστίθεται σύμφωνα με την μαρτυρία, στο άρθρο του Λεβέντ, έφερναν τους Ε/κ αιχμαλώτους στη σειρά και κάθε φορά που γυρνούσαν να τους δουν ο Τούρκος στρατιώτης που ήταν εκεί τους έλεγε να μην κοιτούν προς των μέρος των αιχμαλώτων, αλλά αλλού. Εκεί, άκουσε και τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτών του τουρκικού στρατού ο νεαρός – τότε – μάρτυρας, ο οποίος – ανέφερε ο Λεβέντ – θεωρούσε ότι ήταν ένα απο τα μεγαλύτερα μυστικά αυτό και σκέφτηκε πολύ πριν του πει το τί είδε και χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις θυμούμενος σαν χτες αυτό που έγινε τότε.
Στο άρθρο του Σενέρ Λεβέντ που αναφέρεται στο θέμα, γράφει επίσης ότι στο κήπο της εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο μεγαλύτερος μαζικός τάφο και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι ο τάφος αυτός μετακινήθηκε. Με αφορμή την χθεσινή 20η επέτειο από την δολοφονία του Τ/κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί σημειώνει ότι λέγεται πως η δολοφονία του έγινε λόγω της ενασχόλησης του Ανταλί με την προαναφερόμενη ιστορία.
Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι σε εκείνον τον μαζικό τάφο ήταν θαμμένοι οι Ε/κ που είχαν δολοφονηθεί από τα γύρω από την εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, χωριά. Μετά την ίδρυση της επιτροπής αγνοουμένων στις αρχές του `90, συνεχίζει ο Λεβέντ, η Τουρκία θέλησε να εξαφανίσει τους ομαδικούς τάφους στην Κύπρο. Και γι` αυτό έστειλε σε ειδική αποστολή κάποιους στο νησί, οι οποίοι είχαν γυρίσει πόρτα πόρτα σε αυτούς που ήξεραν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους. Ενας εξ αυτών ήταν και ο Κουτλού Ανταλί, σημειώνει ο Λεβέντ. Για τον λόγο αυτό είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του από στρατιωτικό, αναφέρει σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει το θάρρος να το πει αυτό ξεκάθαρα.
ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος
http://mignatiou.com/2016/07/gia-omadikous-tafous-agnooumenon-se-kerinia-moni-ap-varnava-grafi-tk-efimerida/

Δεν υπάρχουν σχόλια: