Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

«Μυστικοί παίκτες» στον τρίτο γύρο

«Μυστικοί παίκτες» στον τρίτο γύρο
Αντρέας Κωστουρής - Την ώρα που τοχρονοδιάγραμμα, για υποβολή προσφορών για διαθέσιμα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ στα πλαίσια του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων, εκπνέει οι διεργασίες και οι επαφές μεταξύ εταιρειών και κυβέρνησης βρίσκονται στο ζενίθ τους.


Ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με Delek και ENI και έπεται η συνάντηση με στελέχη της γαλλικής Total, στην Κύπρο θα φτάσουν την ερχόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι εταιρειών που προτίθενται να υποβάλουν προσφορές για τον τρίτο γύρο, αλλά δεν θέλουν να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους πριν την υποβολή τελικών προτάσεων.
Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή με άριστη εικόνα για τα ενεργειακά ζητήματα ο ανταγωνισμός στον τρίτο γύρο είναι μεγάλος, ίσως και μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. «Αυτό είναι κάτι που σαφώς πιέζει και τους υφιστάμενους παίκτες στην κυπριακή ΑΟΖ να προχωρήσουν με τις ερευνητικές γεωτρήσεις τους αλλά και να προχωρήσουν με τα πλάνα αξιοποίησης των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων» συμπλήρωσε.
Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι πρώτης ζήτησης αξιολογείται το οικόπεδο 10 στη νότια πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ, του οποίου τα δικαιώματα είχε στο παρελθόν η γαλλική Total αλλά επέλεξε να το εγκαταλείψει. Όπως αναφέρουν πηγές του InBusinessNews ο γαλλικός όμιλος προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου το εν λόγω οικόπεδο, τη ώρα που και η ιταλική ENI επιδιώκει είσοδό της στο εν λόγω τεμάχιο. Υπενθυμίζεται ότι τα οικόπεδα 10 και 11 βρίσκονται σε παρακείμενη περιοχή με το κοίτασμα-μαμούθ του Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Μάλιστα, υπάρχει η προσδοκία ότι οι δύο περιοχές συνδέονται γεωλογικά, οπότε υπάρχει ενισχυμένη ελπίδα για ύπαρξη υδρογονανθράκων και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι σε μια περίοδο χαμηλών τιμών στη διεθνή βιομηχανία ενέργειας, προκύπτουν προοπτικές για έρευνες και εξασφάλισης δυνητικών περιοχών με κοιτάσματα, κάτι που κάνει ακόμη πιο αισιόδοξη την κυβέρνηση αναφορικά με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων. Παρόλα αυτά είναι πάγια θέση του Υπουργείου Ενέργειας εάν δεν μπει τρυπάνι σε μια περιοχή τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο σε σχέση με τις ποσότητες υδρογονανθράκων και βεβαίως την αξιοποίηση και εμπορευσιμότητά τους.

energy.reporter.com.cy/article/71051/-mystikoi-paiktes-ston-trito-gro

Δεν υπάρχουν σχόλια: